Reina’da Birden Fazla Saldırgan Vardı İddiası

Türk emniyet teşkilatı, Reina saldırısının failini yakalamak için operasyonlarını Konya, Bursa ve İstanbul’da yoğunlaştırdı. Ancak saldırgan henüz yakalanmış değil.

Reina saldırısı şüphelisinin gece kulübünden çıktıktan sonra Zeytinburnu’na gittiği kesinleşti.

Panikten yararlanarak Reina’dan ayrılan şüphelinin bindiği taksinin şoförüne Kuruçeşme sırtlarında parası olmadığını söylediği taksicinin cep telefonundan bir numarayı aradığını para bulamadığı için indiği belirtiliyor.

Taksiciyi bulan polis, aranan o akşam numaranın bir süredir kullanılmadığını tespit etti.

Taksiden indikten sonra bir başka taksiye binen saldırgan Zeytinburnu’nda bir Uygur lokantasında çalışanlardan borç para aldıktan sonra kayıplara karıştığı ifade ediliyor. Şüpheliye para veren Doğu Türkistanlıların sorgusu ise sürüyor. Lokanta sahibi, Sabah gazetesine saldırıyla ilişkisi olmadığını ifade verdikten sonra serbest kaldığını açıkladı.

Kod adı Abu Muhammed Horasani mi?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin en popüler gece kulübünde 39 kişiyi öldürüp 69 kişiyi öldüren IŞİD militanın kimliğinin tespit edildiğini belirtti. Sabah gazetesine göre, saldırı şüphelisinin kod adı Ebu Muhammed Horasani.

Your browser doesn’t support HTML5

Çavuşoğlu Saldırganın Kimliğinin Belirlendiğini Söyledi

Doğan Haber Ajansı, Emniyet’in üzerinde ısrarla durduğu kişinin 15 Aralık’ta Konya’dan İstanbul’a gitmek için otobüs bileti aldığı görüntülerini yayınladı. Ajansa göre, Ebu Muhammed adına bilet kestiren saldırganın yanında Yusuf Hoca kod adlı başka biri daha vardı.

Saldırgan hakkındaki bilgiler çelişkili

Saldırganın ailesinin Türkiye’de olup olmadığı da eğer Türkiye’delerse gözaltına alınıp alınmadıkları hala tartışma konusu. Kimi yayın organlarına göre ailesi Türkiye’ye hiç gelmedi, kimilerine göre ise gözaltına alınan karısı, eşinin IŞİD’le ilişkisi olduğunu bilmediğini söyledi. Bir başka yayın organına göre ise saldırganla iletişimde olan üç aileye mensup 20 kişi pasaportlarıyla birlikte İzmir’de gözaltına alındı. Arama yapılan evde gece pasaportlar ve kimliklerle birlikte gece görüş dürbünü ve nişancı dürbünü de bulundu.

Reina saldırısından hemen sonra gazetecilere konuşan birçok görgü tanığı birden fazla silahlı kişi olduğunu iddia etmişti. Ancak önce saldırının sabahında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu daha sonra da Başbakan Binali Yıldırım Reina’yı kana boğan saldırının tek kişi olduğunu açıkladılar.

Saldırı sırasında Reina’da olan Faslı kadın: “Saldırganlar 2 kişiydi, biri siyah giyinmiş bir kadındı”

Ancak yaylım ateşi sırasında Reina’nın teras katında olduğunu iddia eden Faslı Sofia Nasslahsen facebook hesabından yayınladığı videoda, “Saat 01.15 gibi Allahuekber sesleri duyuldu. Teröristler, IŞİD üyeleri restorana geldiler ve her yere ateş etmeye başladılar. Kalaşnikof tutan ve tamamıyla siyah giyinmiş bir kadın vardı” diye konuştu.

Ancak haberi yayınlayan Nasslahsen daha sonra sosyal medya hesabından videoyu sildi. Nasslahsen’in videosu ve sözlerini yayınlayan Fas Dünya Haberleri (moroccoworldnes.com) adlı internet sitesine de akşam saatlerinden itibaren erişim mümkün olmadı.

Suudi görgü tanığı: “Biri kadın üç kişiydiler ve rastgele ateş etmiyorlardı”

Türkiye’de internet medyası bu iddiaları haberleştirirken bu kez benzer bir iddia Hassan Khashoggi adlı Suudi Arabistan vatandaşından geldi. Suudi Arabistan merkezli Al Arabiyya televizyonuna konuşan Khashoggi’ye göre, saldırıyı gerçekleştirenler üç kişiydiler.

Suudi görgü tanığı, “Biri kadın üç erkektiler. Kalabalıktan biri ‘bu kadın neden bizi öldürmek istiyor’ diye bağırdı. Rastgele ateş etmekten ziyade masalar arasında yürüyüp müşterileri doğrudan hedef alıyorlardı. Yoğun şekilde ateş ediyorlardı. Aksanlarından yabancı olduklarını anladım ama Arap değillerdi” dedi.

Saldırıdan kurtulmak için eşiyle birlikte denize atlayan Suudi Arabistanlı Hassan Khashoggi, Reina’da çektiği fotoğrafları ve videoları da Al Arabiyya’da yayınladı.

Bu arada saldırıdan kısa bir süre önce Reina’nın sosyal medya hesabına "Sizi istiyorum" ve "Dövüşe 5 kala"şeklinde mesajlar yazan kişi Düzce Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı.