Rus Ekonomisi 2015'te Küçülecek

Your browser doesn’t support HTML5

Rusya’nın para birimi rublenin değeri, çeyrek yüzyılın en düşük seviyesine indi. Önümüzdeki yıla ilişkin tahminlerin düşük seviyede ekonomik büyümeden ekonomik durgunluğa gerilemesi üzerineyse petrol fiyatları düşüşe geçti

Rus ekonomisi, Ukrayna’daki karışıklıkları körüklediği gerekçesiyle Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar yüzünden darbe almaya devam ediyor. Yabancı yatırımcıların Rusya’dan kaçtıkları görülüyor. Ancak iktisatçılar, Rusya’daki sorunların Ukrayna’daki olaylardan ve petrol fiyatlarının düşmesinden çok daha ciddi olduğu görüşünde.

Rus ekonomisinin 2015’te küçülmesi bekleniyor.

Rus liderlere göre ülke ekonomisindeki sorunlar, Batı’dan kaynaklanıyor ve Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonucu uygulanan yaptırımlara dayanıyor.

Yetkililere göre, ekonomik yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Rusya yılda 140 milyar dolar kaybediyor.

Rusya eski Ekonomi Bakanı Andrey Neçayev’e göreyse sorunlar, ülke ekonomisinin enerji ve hammadde ihracatına aşırı derecede bağımlı olmasından ve yatırım ortamının zayıflığından kaynaklanıyor:

“Ekonomideki ciddi sorunlar Ukrayna krizinden ve petrol fiyatlarındaki düşüşten önce başladı. 2012’den beri ana makro ekonomik sinyaller düşüşe geçmişti. Artan tek şeyse enflasyon.”

Tüketici fiyatları, Rusya’nın Batı’nın yaptırımlarına verdiği yanıt olan gıda ithalatı yasağı nedeniyle tırmanışa geçti. Rusya, halkın öfkesini kontrol altında tutmak için şimdilik suçu yabancıların üzerine atıyor.

Oleg Dibryov: “Şu anda hükümeti eleştirmenin bir anlamı yok çünkü artık yalnız bir ülkeyiz ve birlik içinde olmamız gerekiyor. Anlaşmazlığa düşmek sadece bizim canımızı yakar.”

Ancak Neçayev, Rusya’nın düşmanlarının dışta değil içte olduğunu, milyarlarca dolarlık sermaye ve yabancı yatırımların kaçmasını engellemek için önlem alınmadığını söylüyor:

“Mülkiyet haklarının korunması için çok ciddi reformlar gerektiğine inanıyorum. Bağımsız hukuk sistemi kurulmalı, ülkenin belki de en büyük hastalığı olan yolsuzluğun önüne geçilmeli.”

Neçayev, kötü gidişata rağmen Sovyetler Birliği’nin çöktüğü zamanla kıyaslandığında durumun o kadar da ciddi olmadığını savunuyor:

“O zamanlar ekonomik çöküş çok ciddi bir sorundu. Rusya’nın kışı geçiremeyecek durumda olduğu yolunda basında çıkan haberler doğruydu. Açlık tehdidi, toplu taşıma sisteminin çökmesi, kaos, Yugoslavya’daki gibi bir iç savaş yaşanması tehlikesi ve işin içinde nükleer silahların olması hep doğruydu, yani gazetecilerin abartması değildi.”

Neçayev’e göre böylesine derin bir ekonomik krizin bugün yaşanması için ham petrolün fiyatının varil başına 40 doların altına inmesi gerekiyor.

Ufukta görünen ekonomik gerileme, Rus halkının büyük çoğunluğu için daha az alım gücü ve daha pahalı ulaşım anlamına geliyor.