Rusya, Suriye Konusunda Hatalı

Your browser doesn’t support HTML5

Sovyetler Birliği döneminde Moskova Arap dünyasında önemli rolü olan bir ülkeydi. Ancak son iki yıldır Rusya, Arap Baharı sırasında hep kaybeden tarafı destekledi.
Amerika’nın Sesi muhabiri James Brooke Lübnan’da Rusya’nın Suriye politikasının Araplar arasında nasıl değerlendirildiğini araştırdı.

Devlet başkanı Beşar Esad Suriye’de isyancılara karşı Rus yapısı roketler, tüfekler ve tanklar kullanıyor.

Ancak Moskova’da Rus yetkililer Kremlin ile Esad hükümetinin aynı safta olmadığını anlatmaya çalışıyor. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de bunlardan biri: “Esad rejiminin geleceği bizim derdimiz değil. Orada olanları anlıyoruz. Esad’ın ailesi 40 yıldır iktidarda. Kuşkusuz değişiklik gerekiyor. Ama biz başka bir konuda kaygı duyuyoruz. Bundan sonra ne olacak?”

Rusya’nın tutumu Suriyeli mültecilerle dolu Lübnan sınır kasabası Encar’da nasıl karşılanıyor?

Dib Abdül Halik Esad’a karşı ayaklanan Sünni mezhebinden mültecilere yardım eden bir hayır kurumunu yönetiyor: “Rusya masum insanları öldürüyor. Şimdi iki İsrail var. İsrail ve kardeşi Rusya.”

Suriye içinde Sünni isyancılar Ukraynalı gazeteci Anhar Kochneva’dan başlayarak Rusça konuşan kişileri öldürmekle tehdit ediyor. Rusya, vatandaşlarını Suriye’den tahliye etmek üzere Akdeniz’e savaş gemileri gönderdi.

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus kentinde Sünni Şeyh Velid Tabuş Rusya’nın Arap dünyasında desteğini kaybettiğini söylüyor: “Ruslar’ın rejime, Suriye halkına ya da tüm Arap dünyasına aldırdıkları yok. Sadece kendi çıkarlarını düşünüyorlar. O kadar.”

Trablus’tan sadece yarım kilometre uzaklıkta ancak Müslüman dünyasını bölen mezhep ayrılığı açısından fersah fersah ötede Ebu Ali Zumar Alevi bir milis gücüne komuta ediyor. Zumar Rusya’nın tutumunu övüyor: “Rusya’nın durumu onur verici. Ben prensip ve ideoloji sahibi insanlara saygı duyarım.Kaybedersiniz sizi terketmezler. Sadece iyi gün dostu olmak ahlaka aykırıdır.”

Ancak sayısal olarak Müslüman dünyasının yüzde 80’i Sünni. Buna Rusya’daki müslümanlar da dahil.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’nın Beyrut’taki Orta Doğu Merkezi’ni yöneten siyasi araştırmacı Paul Salem, Putin’in Esad’ı desteklemekle yanlış ata oynadığı görüşünde: “Bu Rusya’nın Orta Doğu, Arap Dünyası ve genellikle Müslüman dünyasındaki imajına büyük zarar verdi. Rusya, hiçbir şey kazanmadan ağır bir bedel ödedi.”

Uzmanlar, diğer Arap devrimlerinde yanlış tarafı destekleyen Rusya’nın şimdi Suriye’de de aynı hatayı mı yaptığını sorguluyor.