"Rusya'nın Planı Ukrayna'yı Yıkmak"

Odesa'da Rusya yanlısı grupların saldırdığı polis karakolundan serbest bırakılan bir gösterici

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk Moskova’yı Odesa’da çoğu Rusya yanlısı militan 42 kişini öldüğü yangın dahil çatışmalar çıkararak Ukrayna’yı yıkmaya çalıştığını söyledi.

Yaksenyuk, Ukrayna’nın güneyinde bir milyon kişinin yaşadığı Odesa’yı yangından iki gün sonra ziyaret etti. Ukrayna’nın önemli Karadeniz limanlarından biri olan Odesa, ülkenin güney ve doğusunu etkisi altına alan Rusya yanlısı ayaklanmadan uzun süre etkilenmemişti.

Moskova’yı Kiev hükümetine karşı “iyi planlanmış kışkırtma” uygulamakla suçlayan Ukrayna Başbakanı Rusya’nın planının Ukrayna’yı bölmek oldğunu önesürdü.

Ukrayna ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı askeri operasyonlara devam edeceğini belirtirken Kremlin ülkenin Rusça konuşulan bölgelerinden binlerce yardım çağrısı aldıklarını bildiriyor.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov askeri birliklerin Kramatorsk kentinde bir televizyon kulesi ve hükümet binalarını isyancılardan geri aldıklarını açıkladı.

Hafta sonu New York’ta acil toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Batılı ülkeler ve Rusya, oturum sırasında Ukrayna krizini hafifletme yönünde karşılıklı olarak birbirlerini adım atmamakla suçladı. İngiltere’nin BM daimi temsilcisi Mark Lyall Grant “Rusya’yı şaşkınlık verici bir ikiyüzlülükle” suçladı.

Buna karşılık Rusya’nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin de, Batı ülkelerinin çifte standart uyguladığı suçlamasında bulundu.