Sarkisyan İkinci Kez Seçildi

Ermenistan’da açıklanan resmi seçim sonuçları Serj Sarkisyan’ın ikinci kez cumhurbaşkanı seçildiğini gösteriyor.

Merkez Seçim Komisyonu Sarkisyan’ın oyların yaklaşık yüzde 59’unu aldığını belirterek ikinci tura gerek kalmadığını bildirdi. Sarkisyan’ın en yakın rakibi Amerika doğumlu Raffi Hovenesyan sadece yüzde 37 oranında oy toplayabildi. Hovenesyan sandıklara sahte oy pusulası doldurulduğu suçlamasında bulunarak seçim sonuçlarına itiraz etti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü gözlemcileri oy verme işleminin bir önceki seçime kıyasla düzeldiğini, ancak seçmenlerde ilgisizlik gözlenirken adaylar arasında gerçek bir rekabet bulunmadığını bildirdi.

Seçime 2,5 milyon kayıtlı seçmenin yaklaşık yüzde 60’ı katıldı.Kesin sonuçların gelecek hafta Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

Eski Sovyetler Birliği üyesi diğer ülkelerin aksine Ermenistan’da seçimler çok partili ortamda yapılıyor. Ancak yine de 3 milyonluk Ermenistan’da seçim yarışı tartışmalı geçti.

Seçimlerde sekiz kişi aday oldu, bunlardan biri daha sonra geri çekildi, ikincisi oy kullanmayı reddetti, üçüncüsü açlık grevi yaparken dördüncüsü ise uğradığı bir suikast sonucu yaralandı. Beşinci aday ise seçimler sonrasında hapse atılabilir, çünkü suikasti düzenlemekle suçlanıyor. Geriye kalan üç adaydan ikisi ise daha tek bir oy kullanılmadan seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti.