Organize suç örgütü hükümlüsü Sedat Peker’in son haftalarda zincirleme Twitter paylaşımlarıyla hedef aldığı AKP iktidarında görevli veya iktidarla yakın ilişkiler içerisindeki tüm kişiler hakkında kapsamlı soruşturma yürütülmesi talep ediliyor.
Sedat Peker, Türkiye’de hakkında adli süreç yürütülmesi gerekçesiyle Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaşıyor. Peker, kendisine AKP iktidarınca bir anlamda “dokunulmazlık” güvencesi verildiği halde hakkında adli süreç başlatıldığı ve bu süreçte ailesine kötü muamele yapıldığını belirterek, geçen yıldan bu yana usulsüzlük, yolsuzluk, rüşvet içerikli iddialarını gündeme taşıdı.
Geçen yıl Youtube aracılığıyla paylaştığı videolarıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar gibi isimleri de hedef alan Peker, Türkiye ile BAE ilişkilerinde sıcak temaslar yaşandığı günlerdeki sessizliği ardından, Ağustos ayından itibaren AKP iktidarıyla bağlantılı kişileri “organize suç ilişkileri” iddialarıyla suçluyor.
Ağustos ayında “Bugün bakanlardan dahi güçlü olan ancak kamuoyunda çok fazla bilinmeyen üç ayrı yapıya ufak bir selam vereceğiz” diyen Peker, AKP’ye yakın kişilerce “karanlık yapılar” oluşturulduğunu kaydederek, Türk Medya Grubu’nun sahibi Hasan Yeşildağ ve kardeşleri Metin Yeşildağ ile Ali Yeşildağ hakkında mal varlıklarıyla ilgili soruları gündeme getirdi.
Peker, Hasan Yeşildağ, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1998’de Pınarhisar Cezaevi’nde koğuş arkadaşı olmasının ardından ticari ilişkileri ve medya kuruluşları sahipliğine ilişkin iddialarda bulundu.
Sonrasında Sedat Peker, geçen yıl da hedef aldığı Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca’nın yanısıra Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu, FETÖ’nün finans kuruluşu olması gerekçesiyle kapatılmış olan Bank Asya’nın 16 yıl yöneticiliği yaptıktan sonra Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığı görevini yürüten Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ile TOBB Deniz Meclisi Üyesi Salih Orakçı’nın “yolsuzluk-rüşvet ağı” ilişkisi içinde olduğunu öne sürdü.
Peker, AKP’li Zehra Taşkesenlioğlu’nun boşanma aşamasında olduğu eski Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban’ın hem bilgi kaynağı olduğunu hem de bu suç ağında yer aldığını da aktardı.
SPK’deki şirket işlemleri nedeniyle kendisinden rüşvet talep edildiğini öne süren Mine Tozlu Sineren ise Peker’in iddialarını doğruladı.
Geçen yıl sadece Sedat Peker’e ve yakınlarına yönelik adli süreçler yürütülürken, gündeme taşıdığı suç ilişkileriyle ilgili adli gelişme yaşanmamıştı.
Ancak son günlerde Peker’in açıkladığı son iddialar üzerine hem Türkiye’de muhalefet partilerince çok sayıda suç duyurusunda bulunuldu ve iddialara konu olan bazı kişilerle ilgili dikkat çekici gelişmeler oldu.
Korkmaz Karaca istifa etti, İstanbul’da savcılık açıklama yaptı
Sedat Peker’in geçen yıldan itibaren “rüşvet” ve “şüpheli zenginleşme, mal varlığı edinme” suçlamaları yönelttiği Korkmaz Karaca, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeliği, AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyeliği ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığı görevlerinden istifa etti.
İstifasında sağlık sorunları yaşadığını ve haksız suçlamalara maruz kaldığını savunan Korkmaz Karaca, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın olurları ile 2018 Ekim ayından bu yana, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi, olarak görev yapıyorum. Görev sürem boyunca TC. Hazinesinden tek kuruş maaş, araç, yakıt vs. almadım. Yaşanan süreçte 2021 Haziran ayından itibaren, çeşitli iddialara muhatap oldum. Özellikle geçtiğimiz hafta; Mine Tozlu Sineren isimli şahısla hiçbir buluşmam ve çıkar talebim olmadığı halde ve daha da önemlisi bu şahıs benimle bir çıkar ilişkisi kurmadığını ilan ettiği halde, devam eden sosyal medyadaki ahlaksız trol linçine farklı bir tepki vermek istiyorum. Dünyalar güzeli kızım ve eşime kadar varan bu linç artık sağlığımı tekrar tehdit eder hale geldi. Bu sebeplerle Cumhurbaşkanlığındaki görevimden istifa ediyorum” dedi.
Peker, Ankara’da Nadire İçkale’nin yeğeni Yonca Eke’yle evli olan Serkan Taranoğlu’nun da Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı görevinden istifa ettiğini öne sürdü. Ancak bu istifa iddiası, Serkan Taranoğlu tarafından henüz doğrulanmadı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise, SPK Başkanlığı’nca ihbar dilekçesi verildiğini belirterek, söz konusu iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “SPK Başkanlığı tarafından verilen ihbar dilekçesi üzerine maddi gerçeğin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması amacıyla soruşturmaya başlanılmış olup TV kanalında bilgi paylaşan M.T.S dahil olmak üzere tüm taraflarla ilgili araştırma yapılması için gerekli talimatlar verilmiştir” denildi.
Bu arada “AKP’li Zehra Taşkesenlioğlu’nu tehdit etme ve şantajda bulunma’’ gerekçesiyle Muğla’da 29 Ağustos’ta gözaltına alındıktan sonra Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne getirilmiş olan Ünsal Ban, halen gözaltında.
Anadolu Ajansı kaynaklı haberlere göre Ünsan Ban’ın talimatıyla bazı evrakları yakarak imha ettikleri gerekçesiyle şöförü Ahmet K. ve aile bireyleri de gözaltına alındı.
Gelecek Partisi Nurettin Canikli de suçladı
Sedat Peker’in iddialarıyla ilgili gözler, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda.
Geçen yıldan itibaren Peker’in tüm iddialarıyla ilgili TBMM dışındaki Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurularında bulunulmuştu.
Son olarak Demokrat Parti adına Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt’un özellikle SPK Başkanlığı’nı içeren iddialar ile ilgili suç duyurusunda bulunmasının ardından ana muhalefet partisi CHP başta olmak üzere peş peşe suç duyurularında bulunuldu.
CHP ve İyi Parti, tüm milletvekillerinin imzasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu dilekçesi verdi. DEVA Partisi de dilekçesini sundu.
Gelecek Partisi ise, bugün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, eski bakan Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu Peker’in iddialarında bugüne kadar tüm adı geçenler hakkında kapsamlı suç duyurusu yaptı.
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün ve parti yöneticileri, beyaz gömlekleriyle “temiz toplum” çağrısında bulundu.
Hedefinde Albayrak da vardı, iddialı paylaşımları sürüyor
Sedat Peker, kendi adıyla kişisel hesabının yanısıra Deli Çavuş ve Emre Olur adlı Twitter hesapları aracılığıyla AKP iktidarıyla bağlantılı kişilere ilişkin iddialarını sürdürüyor.
Peker, “Eski SPK başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun arkasındaki güç, kardeşi Erzurum Milletvekili olan Zehra Taşkesenlioğlu değildir, onun arkasındaki güç eski Enerji Bakanımız Berat Albayrak’ın abisi Turkuaz Medya’nın başındaki Serhat Albayrak’tır” iddiasında bulundu. Buna karşılık Turkuvaz Medya Grubu Başkan vekili Serhat Albayrak’ın avukatı Fatih Savaş ise, “Müvekkilim Serhat Albayrak hakkında son günlerde çeşitli sosyal medya hesaplarında yayınlanan ve bazı basın kuruluşları ve internet sitelerinde haberleştirilen ifadelerin gerçekle hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır. Bütünüyle gerçek dışı ve yalandan ibaret olan bu haberlere karşı hukuki ve cezai işlemler başlatılmıştır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız” açıklaması yaptı.
Peker, ayrıca AKP vekili Zehra Kesenlioğlu’nun kardeşi Nesrin Kakırmanı’nı Maya Danışmanlık Şirketi’ne yüzde 10 oranında ortak ettiğini ve bunun Kakırmanı’nın ilçe eğitim müdürü olması nedeniyle hukuka aykırı olduğunu öne sürdü.
Türkiye’de 2016 yılında 15 Temmuz darbe girişiminde eşi ve oğlu öldürülen Nihal Olçok’un ailesiyle ilgili olayları aydınlatması çağrısı yaptığı Sedat Peker, Olçok’un vekili olmayı kabul ettiğini de açıkladı.