Suriye’deki Kürt Güçleri ABD’nin Çekilme Kararından Endişeli

ABD’nin Suriye’den çekilme kararına bölgedeki müttefiki Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) tepki geldi. SDG açıklamasında, çekilmenin IŞİD’in yeniden örgütlenmesine neden olacağı ve terörle mücadeleye zarar vereceğini vurguladı.

ABD’nin çekilmesinin tehlikeli sonuçları olacağı ve tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracağı uyarısı yapılan açıklamada, ‘’Teröre karşı savaş sona ermedi, IŞİD de daha yenilmedi. Bu belirleyici aşamada ABD önderliğindeki koalisyonun desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var’’ dendi.

"ABD'nin çekilmesi bölgede askeri ve siyasi bir boşluk oluşturacak" ifadesine yer verilen açıklamada, halkın düşman güçlerin pençesine düşeceği de savunuldu.

Ülkenin kuzeydoğusunda etkili olan Kürt güçleri, ABD'nin Suriye içerisinde IŞİD'e karşı mücadeledeki en önemli müttefikiydi. Türkiye, SDG’nin omurgasını oluşturan PYD/YPG yapılanmasını, terör örgütü PKK'nın bir uzantısı olarak görüyor. ABD’nin çekilme açıklaması ise Kürtlerin terkedilmesi olarak yorumlanıyor.

Bu arada Kürt yetkililerin ve komutanların ABD’nin kararı sonrası gece boyunca atacakları adımı görüştükleri belirtiliyor. İddialardan biri SDG kamplarında ve hapishanelerinde tutulan IŞİD militanları ve ailelerinin serbest bırakılmasının tartışıldığı yönünde.

Öte yandan Kobani’nin güneydoğusundaki Celebiye’de binlerce Suriyeli Kürt, Türkiye’nin olası operasyonunu protesto etti.

Your browser doesn’t support HTML5

Suriyeli Kürtler Türkiye'yi Protesto Etti

Kürtçe ve Arapça Türkiye karşıtı pankartlar taşıyan protestocular, ABD önderliğinde koalisyonun karargahı önünde toplandı ve koalisyondan Türkiye’ye karşı net bir tavır belirlemesini talep etti. Protestocular ellerinde, IŞİD’e karşı mücadelede hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.