Suriye: Deraa'da Gösteriler Devam Etti

Suriye: Deraa'da Gösteriler Devam Etti

Suriye’nin güneyindeki Deraa’da hükümetin üç gündür süren ayaklanmaları kanlı biçimde bastırma çabalarına rağmen dün yeni gösteriler düzenlendi.

Polisin gösteri düzenleyen küçük grubu can kaybı yaşanmadan dağıttığı bildiriliyor.

Ancak bir insan hakları eylemcisi, 11 yaşında bir çocuğun gözyaşartıcı gazdan etkilenerek öldüğünü belirtti.

Deraa’da Pazar günü düzenlenen ve onbinlerce kişinin katıldığı gösteride, eylemciler yolsuzluğa son verilmesini istemiş, cezaevindeki siyasi suçluların serbest bırakılması ve göstericilere ateş açan güvenlik görevlilerinin yargı önüne çıkarılması çağrısında bulunmuştu.

Protesto eylemleri Cuma günü güvenlik kuvvetlerinin göstericilerin üzerine ateş açarak beş kişiyi öldürmesinin ardından hız kazandı.

Göstericiler duvara hükümet karşıtı yazılar yazdığı için tutyklanan 15 çocuğun serbest bırakılmasını istiyordu. Son iki gün içinde kordon altına alınan kentte gösterilerin büyümesini engellemek için girişler yasaklandı.

Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Tommy Vietor, haberlerden edindikleri bilgilere göre “Suriye güvenlik kuvvetlerinin sivillere, ve özellikle de gösterici ve yas tutan kişilere karşı orantısız güç kullandığının anlaşıldığını” söyledi. Sözcü, Suriye hükümetine barışçı gösterilere izin vermesi çağrısında bulundu.