Türkiye, Rusya ve İran'ın Bir Sonraki Suriye Görüşmeleri Ağustos'ta Astana'da

Your browser doesn’t support HTML5

Rusya, Türkiye ve İran Suriye’de çatışmasızlık bölgeleriyle ilgili anlaşmaya nihai şeklini vermek için çalışma grubu kurdu. Konuyla ilgili açıklama Kazakistan’ın başkenti Astana’daki görüşmelerin ardından üç ülkenin delegeleri tarafından yapıldı.

Bu açıklama, Moskova, Ankara ve Tahran’ın ayrıntılar konusunda bu hafta tam olarak anlaşamadığı şeklinde yorumlanıyor. Üç ülke bir sonraki görüşmeleri Ağustos’un son haftalarında Astana’da yapacak.

Kazakistan dışişleri bakanlığı sözcüsü de Astana’daki görüşmelerde Suriye’deki çatışmasızlık bölgelerinin sınırlarının ana gündem maddesi olduğunu açıkladı.

Mayıs ayında Türkiye, Rusya ve İran Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulması konusunda uzlaşmaya varmıştı. Ancak konuyla ilgili Haziran’da yapılması planlanan görüşmeler ertelenmişti.

İran’ı protesto etmek için bir önceki görüşmeleri terkeden bazı Suriyeli muhalif gruplar bu sefer görüşmelerde hazır bulundu.

Muhalifler, Rusya’yı ateşkesi uygulamada başarısız olduğu için eleştiriyor ve Moskova’nın planına şüpheyle yaklaşıyor.

Anlaşmanın açıklandığı Mayıs ayından bu yana muhaliflerin kontrolündeki İdlib’de genellikle sessizlik hakim. Ancak Suriye’nin batısında Şam’ın Doğu Ghouta bölgesi ve Deraa’nın güneybatısında çatışmalar devam ediyor.