Suruç Saldırısı Sonrası Güvenlik Önlemleri Artıyor

İstanbul'da düzenlenen Suruç protesto eylemine müdahale eden polisler

Türkiye’de hükümet Suruç saldırısı sonrası Suriye sınırında güvenlik önlemlerinin arttırılacağını açıkladı. IŞİD’in yaptığı düşünülen saldırı AKP’nin Suriye politikasının gündeme oturmasına neden oldu.

Muhalefet partileri AKP’yi, sınır kontrolunu zayıf bırakması ve cihatçı tehdidini ciddiye almaması nedeniyle eleştiriyor. Cumhuriyet ve Al-Monitor yazarı Semih İdiz, saldırının AKP’yi zor durumda bıraktığını düşünüyor.

İdiz, AKP’nin bu tür grupları Esat’a karşı desteklediğinin düşünülmesi nedeniyle suçlamaların hedefinde olduğunu belirtiyor.

Saldırı, İstanbul’da büyük protestolara neden oldu. Polis göstericilere tazyikli su ve plastik mermiyle müdahale etti. Türkiye’nin sınır kontrolu ve IŞİD gibi gruplara bakışı ülke içinde olduğu kadar Batılı müttefikler arasında da endişe yaratıyor.

Eski büyükelçi Murat Bilhan, IŞİD’in Türkiye’yi otoyol olarak kullandığının yadsınamayacağını, ancak artık Türkiye’nin IŞİD’in, Türkiye topraklarına karşı bir tehdit oluşturduğunun farkına vardığını belirtiyor.

Uzmanlar, saldırının, son haftalarda IŞİD’e karşı düzenlenen ve birçok IŞİD’linin tutuklanmasıyla sonuçlanan operasyonlara bir yanıt olabileceğini söylüyor. Semih İdiz, katliam sonrası ülkede, IŞİD’e karşı daha sert önlemler alınması için baskının artacağını düşünüyor.

Tüm polis ve güvenlik çalışanlarının izinlerinin iptal edildiğini söyleyen İdiz, ülkenin alarmda olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin Batılı müttefikleri ile paralel hareket etmeye başlaması aynı zamanda ülkeye yönelik tehdidi arttırıyor. Ülkenin kendi içinde birçok radikal grup var. Üstelik bugünlerde turizm mevsimi devam ediyor.

Medyada birçok haberde istihbaratın, güvenlik güçlerini geçen ay içinde intihar bombacılarının Suriye’den ülkeye giriş yaptığı konusunda uyardığı yazıldı. Türkiye yeni saldırı olasılığına karşı hazırlık yapıyor.