Suudi Prens Kralın Emriyle Tutuklandı

Your browser doesn’t support HTML5

Suudi Arabistanlı prens, bir kişiye silah doğrulttuğu görüntülerin internette ortaya çıkmasının ardından tutuklandı.

Çarşamba günü Youtube ve Twitter’da paylaşılan kısa videolarda, Prens Abdülaziz bin Musaid bin Saud bin Abdülaziz, başından kanlar akan ve yalvaran bir kişiye silah doğrultuyor. Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından Suudi Arabistan Kralı Salman, prensin tutuklanması talimatı Verdi.

760 binden fazla izlenen videolardan birinde masada 18 şişe viski ve bir deste para olduğu da görülüyor. Suudi Arabistan’da alkol satışı ve kullanımı yasak.

Bir başka videoda ise bir evin önünde park halindeki araçta başı kanayan adama küfredildiği, bir diğerinde ise prensin sandalyede oturan bir adamı yumrukladığı görülüyor.

Sosyal medyada büyük dikkat çeken videolar, Arapça “prens halkını eziyor’’ etiketiyle paylaşıldı.

Suudi Arabistan devlet televizyonu, Kral Salman’ın videodaki prens Abdülaziz bin Musaid bin Saud bin Abdülaziz’in ve olayla bağlantılı kişilerin yakalanarak, olayın araştırılıp, aydınlatılması emri verdiğini bildirdi. Şeriat kuralları gereği, mahkeme karar verene kadar kimse serbest bırakılmayacak.

Kralın emrinde, vatandaşlar, güç ve statünün kötüye kullanılması karşısında dikkatli olmaya çağırıldı.

Yakalama kararının ardından yaklaşık yarım milyon kez izlenen görüntülerde üzerinde siyah tişört ve gri pantolon bulunan elleri kelepçeli ve ayakları zincirlenmiş prensin güvenlik güçlerince götürüldüğü görülüyor.

Kralın emri sosyal medyada büyük destek görürken, insan hakları savunucusu Moudi Aljohani, söz konusu kişiler kraliyet üyesi olduğunda yasaların ne kadar gevşek olduğuna dikkat çekiyor.

Suudi Arabistan’da bu olay öncesinde bir kadının başörtüsüz gezmenin yasak olduğu ülkede mini etekle dolaştığı görüntüler ortaya çıkmıştı. Muhafazakarların büyük tepkisine yolaçan olay sonrası kadın gözaltına alınarak saatlerce sorgulandı. Daha sonra ceza almadan serbest bırakıldı.

Suudi Arabistan’da kraliyet ailesi üyeleri, ayrıcalıklı bir statüye ve aylık gizli ödenekleri bulunuyor. Ancak soruşturma dokunulmazlıkları bulunmuyor. Geçen Ekim ayında bir kişiyi silahla öldüren bir prens nadir görülen soruşturmaların ardından idam edilmişti.

2015’te tahta geçen Kral Salman, kendini ‘kararlı’ bir lider olarak tanımlıyor. Vatandaşlara kaba davrandığı veya aşağıladığı görüntüleri ortaya çıkan bakanları kovdu. Ayrıca kraliyet mahkemesinin üst düzey bir yetkilisini de fotoğrafçıya tokat attığı için görevden aldı.