Azeri Gazetecinin Temyiz Başvurusuna Erteleme

Hatice İsmailova

Bakü’de mahkeme, görevini kötüye kullanmak suçundan hüküm giyen Azeri gazeteci Hatice İsmailova’nın yaptığı temyiz başvurusuyla ilgili kararını erteledi. Hiçbir karar açıklamadan dağılan mahkemenin bir sonraki duruşmasını ne zaman yapacağı bilinmiyor

Bakü’de mahkeme, görevini kötüye kullanmak suçundan hüküm giyen Azeri gazeteci Hatice İsmailova’nın yaptığı temyiz başvurusuyla ilgili kararı erteledi.

Amerika’nın Sesi’nin kardeş yayın kuruluşu Hür Avrupa Radyosu çalışanlarından İsmailova, bir gazeteci arkadaşını intihara sürüklemek, görevini kötüye kullanmak ve vergi kaçakçılığı gibi eylemlerden suçlu bulunsa da, insan hakları örgütleri üst düzey yolsuzlukları inceleyen gazeteciye yönelik suçlamaların, Azerbaycan devleti tarafından kurgulanmış olduğunu savunuyor.

Temyiz mahkemesi, araştırmacı gazeteci İsmailova’nın temyiz başvurusunun değerlendirildiği duruşmada bir karar açıklamadan dağıldı. Bir sonraki duruşmanın ne zaman yapılacağı bilinmiyor.

İfade özgürlüğünü savunan uluslararası insan hakları örgütlerinden merkezi Londra'daki Index on Censorship, İsmailova’nın duruşmasının süresiz olarak ertelenmesini kınadı. Örgüt, Azerbaycan’ın özellikle Avrupa Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlandığı bir dönemde Hatice İsmailova’ya yönelik “yargı tacizinin zorbaca ve adaletsiz” olduğunu savundu.

Hatice İsmailova’ya geçen hafta medya dünyasının en prestijli ödüllerinden sayılan “PEN Barbara Goldsmith Özgürlük Ödülü” verilmişti. PEN grubu Yönetim Kurulu Başkanı Suzanne Nossel, Hatice İsmailova’nın “korku nedir bilmediğini” söylemiş, Azerbaycan devletinin en üst düzey kademelerindeki kapsamlı yolsuzluk olaylarını ortaya çıkardığını açıklamıştı.

Hatice İsmailova 5 Aralık’tan bu yana hapiste. Kendisini intihara sürüklediği iddia edilen meslektaşı suçlamasını geri çekse de, mahkeme suçlamayı kaldırmadı.

Hür Avrupa Radyosu ve Amerika’nın Sesi’nin bağlı olduğu Yayın Yönetim Kurulu (BBG) Hatice İsmailova’nın hapsedilmesini defalarca Azerbaycan yönetimi nezdinde kınadı.

Azerbaycan gelecek ay ilk kez düzenlenecek Avrupa Oyunları’na ev sahipliği yapacak. PEN üyesi yazar ve editörler, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach’a mektup yazarak, İsmailova’nın serbest bırakılması ve Azerbaycan’daki insan hakları ihlallerini kınaması yönünde çağrı yapmasını istedi.