Sudanlı Tıp Öğrencileri IŞİD’e Katıldı

Bir grup İngiliz pasaportlu Sudanlı tıp öğrencisi Hartum’daki eğitimlerini bırakarak IŞİD’e katılmak amacıyla gizlice Suriye’ye gitti. Üniversite yöneticileri, öğrencileri kampüsteki yaşamlarında radikalleşmeye iten nedenleri ve bu nedenlerin nasıl ortadan kaldırılabileceğini araştırıyor

4 tıp öğrencisi ve beş arkadaşlarından oluşan grup, cihat serüvenine Hartum’daki Tıp Araştırmalar ve Teknoloji Üniversitesi'nde başladı.

Üniversitenin kent merkezindeki ağaçlarla kaplı kampüsü 4 bin öğrenci barındırıyor. Bu öğrencilerin çoğu da dini fanatizimle ilgisi bulunmayan yabancı öğrencilerden oluşuyor.

Rektör Ahmet Babaker için, eski ve yeni öğrencilerden oluşan bu grubu IŞİD’e çeken nedenler esrarını koruyor.

Babeker, “İngiliz pasaportu taşıyan bu öğrenciler aslında çok genç, akıllı ve kibar insanlar. Bizim tarafımızdan bakıldığında ise, bu durumdan ders çıkarıyoruz. Bu öğrencilerin kampüsümüzde kimlerden ve nasıl etkilendiğini bilmek istiyoruz” diyor.

Grupta bulunan 3 kız öğrencinin bir arkadaşına göre, öğrencilerde görülen değişim aslında iki yıl önce başlamış.

Adının açıklanmasını istemeyen bir arkadaşları, kızların kapanma ve erkeklerle el sıkışmayı reddetme gibi muhafazakarlık belirtileri gösterdiklerini, ayrıca diğer müslüman kız öğrencileri de dindarlığa teşvik ettiklerini söyledi.

Kız öğrencilerin arkadaşı ve diğer tanıdıkları, kampüste faaliyet göstermeye başlayan İslam Medeniyeti Derneği adlı kuruluşun aşırı dinci konuşmacıları kampüse davet ettiğini söyledi.

Rektör Babaker, daha önceki yıllarda bazı radikal şeyhlerin üniversitede konuşma yaptığını kabul ediyor.

Babaker, “Bazıları kampüste konuşma yapmaya başladı, ancak her konuşmaya asistanlarımı yollayarak bu şeyhlerin ne hakkında konuştuklarıyla ilgili rapor aldım. Bu raporlara göre son iki yıldır, şeyhlerin konuşmalarındaki fikir sapmalarını veya cihatçı fikirleri durdurmaya çalıştık.”

Babaker, İslam Medeniyeti Derneği’nin hala faal olduğunu ancak üniversitenin derneği daha dikkatli bir şekilde denetlediğini söyledi.

IŞİD’e katılmak için Suriye’ye giden öğrencilerin büyük bir ihtimalle militanlara doktorluk yapacağı ve savaşa katılmayacakları düşünülüyor.

Üniversite, aileleriyle birlikte öğrencileri tekrar Hartum’a geri döndürmeye çalışıyor.

Yetkililer "Onlar için üzülüyoruz. Kandırıldıklarını ve beyinlerinin yıkandığını biliyoruz. Onların bir suçu yok çünkü çok gençler. Batı ülkelerinde yetişen bu gençlerin İslam kültürü hakkında büyük bilgi birikimi yok” diyor.

Irak ve Suriye’de halifelik kurmayı amaçlayan IŞİD terör örgütü, ülke dışından binlerce yabancı savaşçıyı saflarına kattı.

İngiltere’de faaliyet gösteren Uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Merkezi’ne göre, 600 İngiliz vatandaşı 100 Sudanlı ile birlikte Suriye’ye giderek IŞİD’e katıldı.