Trump Çalkantılı Bir Dönemden Geçiyor

Your browser doesn’t support HTML5

Başkan Donald Trump, çalkantılı bir dönemden geçiyor. Dışarda İran ve Kuzey Kore’yle karşı karşıya gelen Trump, içerdeyse planladığı yasa değişikliklerini Kongre’den geçirememe sıkıntısı yaşıyor. Ayrıca Trump, kıdemli bir Cumhuriyetçi Senatörle girdiği ağız dalaşı ve medyaya yönelttiği sert eleştirilerle de bir kez daha Washington gündemine damgasını vurdu.

Pennsylvania’da bir mitingde konuşan Başkan Donald Trump, bugüne kadarki icraatının yeterince takdir görmediğini söyledi: “Ülkemize, artık çok uzun yıllardır olmadığı kadar güven duyuluyor.”

Trump bir an için, siyasete girmeden önceki hayatına özlem duyduğu izlenimi verdi: “Çok güzel bir hayatım vardı. Ama şimdi hayatım daha da güzel ve birçok kişiye yardım ediyorum.”

Öte yandan Trump, Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker’la Twitter üzerinden ağız dalaşına girerken, kabinesindeki gerginlik hakkında haber yapan medya kuruluşlarını azarladı: “Basının her istediğini yazması ve herkesin bunları okumak zorunda olması gerçekten mide bulandırıcı.”

Trump, vergi reformu konusunda zafer kazanmak istiyor. Ancak Senato azınlık lideri Chuck Schumer ve diğer Demokratlar buna karşı.

Schumer, “Vergi kesintilerinin orta sınıf için olduğunu söylüyorlar. Ama bu doğru değil. Kesintiler zenginler için,” diyor.

Cumhuriyetçi strateji uzmanı John Feehery, bazılarının kaos olarak gördüğü ortamda, Trump’ın siyasi tabanına seslenmeye devam ettiğini söylüyor: “Hala popülist tavırlar sergiliyor. Çünkü Washington’un halk tarafından hiç sevilmediği gerçeğinin farkında. Ayrıca Cumhuriyetçi seçmenin, medyayı hiç tutmadığını da biliyor.”

Ancak Feehery, Trump’ın kavga çıkartma alışkanlığının hem muhalifleri hem de destekçileri için sorun olduğunu söylüyor: “Şu anda en büyük sorunu ulusal medya tarafından sevilmiyor olması. Cumhuriyetçi Parti de Trump’ı sevmiyor. Demokratlar’ın nefreti zaten açıkça görülüyor. Yani herhangi bir konuda destek kazanması çok zor. Ayrıca, istikrarsız doğası da ciddi bir sorun.”

Uzman Matthew Dallek, son çalkantılara rağmen, destekçilerinin Trump’ın yanında duracağına inanıyor: “Seçmenin yüzde 38’i, Cumhuriyetçi Parti’nin de yüzde 80’den fazlası Trump’ın arkasındayken, Cumhuriyetçiler’in Trump’tan uzaklaştığını ve onu gerçekten zora koştuğunu görmek pek olası görünmüyor.”

Öte yandan, yeni bir anket, Pennsylvania dahil birçok kilit eyalette, Trump’a olan desteğin düşüşte olduğunu gösteriyor.