Trump Comey’den “Bağlılık” Bildirmesini İstemiş

Amerikan New York Times gazetesi Başkan Donald Trump’ın Federal Soruşturma Bürosu (FBI) eski başkanı James Comey’i Ocak ayında Beyaz Saray’a çağırdığını ve Comey’den kendisine bağlılığını bildirmesini istediğini iddia etti.

Habere göre Comey bağlılık bildirmeyi reddetti, bununla birlikte kendisine karşı daima dürüst olacağını belirtti. Trump, Comey’e birkaç defa bağlılığını bildirmesi için baskı yaptı ancak sonunda Comey, Trump’a FBI başkanının “dürüst bağlılığına” sahip olduğunu kaydetti.

Yine habere göre, Comey yardımcılarına yemekten bahsetti ve FBI başkanı olduğu sürece kimseye söylememelerini istedi ancak yardımcıları, Comey artık FBI’ın başında olmadığı için yemeğin ayrıntılarıyla ilgili konuşmakta sakınca görmedi.

Trump ise NBC kanalına verdiği mülakatta yemekle ilgili farklı konuştu. Trump, FBI başkanlığında kalabilmek için yemek talebinde bulunduğunu söyledi. Başkan, bağlılık isteğinden de bahsetmedi.

Trump, Comey’e hakkında soruşturma olup-olmadığını sorduğunu, Comey’nin de kendisine soruşturma olmadığını söylediğini belirtti.

Ulusal güvenlik konularında uzman Bradley Moss’a göre Trump’ın bunu sorması bile son derece yanlış.

Moss, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Geçilmemesi gereken bir çizgi var, buna FBI’a soruşturulup-soruşturulmadığınıza da sormak dahil” dedi.

Anayasa hukuku profesörü Laurence Tribe, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Trump’ın Comey’ı görevden alması tamamen adaletin önünü tıkamasıdır, bu Nixon’a karşı başlatılan azil sürecinin ilk gerekçesiydi” dedi.

Eski Başkan Richard Nixon, 1974’te Temsilciler Meclisi kendisiyle ilgili azil sürecini başlattıktan bir aydan az bir süre sonra istifa etmişti.

Trump, Perşembe günü Adalet Bakanlığı yetkililerinin tavsiyesi olmasa bile Comey’i görevden alacağını belirtmişti.

Comey, Trump kampanyası ile Rus yetkililer arasındaki bağlantı ve Moskova’nın 2016 başkanlık seçimlerine olası etkileriyle ilgili soruşturmayı yönetiyordu.

Trump’tan Comey’e Tehdit

Bu arada Amerika başkanı Donald Trump Comey’e yönelik olarak attığı tweet de “Dua et, görüşmelerimizin kaydı yoktur” diyerek böyle bir kaydın Comey’nin söyledikleri ile çelişecebileceğinin imasında bulundu.

Comey, salı günü görevden alınmıştı.