Trump: ‘Hükümeti Kapatmak Zorunda Kalsak Bile Duvar Örülecek’

Başkan Donald Trump, “kesinlikle gerekli” olduğunu söylediği ABD-Meksika sınırına duvar inşa etme sözünü yerine getirmek için bütçe krizi riskini bile göze almaya hazır olduğunu söyledi.

Phoenix’ta kampanya mitingi tarzı bir etkinlikte destekçilerine hitap eden Trump, “Hükümeti kapatmak zorunda kalsak bile, bu duvarı inşa edeceğiz” dedi. Trump, Amerikan halkının kendisini Kasım ayındaki seçimlerde başkan seçerek, daha sıkı göçmenlik kontrolünden yana oy kullandığını belirtti.

Duvar inşası için gereken fonun Kongre tarafından onaylanması gerekiyor. Kongre, 1 Ekim’de başlayacak 2018 mali yılı bütçesi üzerindeki çalışmalarını henüz tamamlanmadı. Trump konuşmasında, duvar inşasına şiddetle karşı çıkan Demokratlar’ı “engelleyici” olarak niteledi.

Trump konuşmasında medyaya da yine sert yüklenerek, gazetecileri vatan haini gibi göstererek, “ülkelerini sevmeyen kötü insanlar” olarak tanımladı.

Başkan Trump konuşmasının bir bölümünde, Charlottesville’deki ırkçı şiddet sonrası neo-Naziler ve Ku Klux Klan’ı eleştirdiği açıklamalarını tekrar okudu ancak bu açıklamalarının en çok tartışılan kısmı olan, şiddetten “her iki tarafı” sorumlu tutan ifadelerini atlaması dikkat çekti.

Medyayı açıklamalarını eksik vermekle eleştiren Trump, salonu dolduran destekçilerine, “Irkçılığın kötü olduğunu söylediğimi yazdılar mı?” diye sordu, kalabalık da “Hayır” diye bağırdı. Trump, “Ben doğruları söylemek isteyen bir kişiyim. Dürüst biriyim” dedi.

Trump’ın eleştirilerinden, etkinliğe gelmeyen ve ikisiyle de ihtilaf yaşadığı Arizona’nın iki Cumhuriyetçi senatörü John McCain ve Jeff Flake de nasibini aldı.

İki senatörün de ismini vermeyen Trump, danışmanlarının, “Lütfen, Sayın Başkan herhangi bir isim vermeyin” dediğini anlatarak, “Dolayısıyla isim vermeyeceğim. Çok başkanlığa yakışan bir tavır değil mi?” ifadesini kullandı. Ancak Trump, Senatör McCain’in ‘Obamacare’ sağlık sisteminin iptali oylamasında ‘Hayır’ oyu kullanmasına yüklendi, Senatör Flake’i de sınır güvenliği ve suçla mücadelede “çok zayıf” olarak damgaladı.

Trump’ın seçimlerde rakibi Hillary Clinton’ı yüzde 3,5 oy farkıyla geride bıraktığı batı eyaleti Arizona’nın Phoenix kentine, Trump’ın destekçileri ve karşıt protestoculardan oluşan on binlerce kişi akın ederken, kentte olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Protestocular, Trump’ın mitingini izlemek için kuyrukta bekleyenlere tepki göstererek, “Utanın, utanın, utanın”, “Eyaletimizde nefrete yer yok”, “Trump’a hayır, KKK’ye hayır, faşist ABD’ye hayır” şeklinde sloganlar attılar.

Trump’ın mitinginin bitmesinin ardından polis, dışardaki protestoculara karşı gözyaşartıcı bomba ve ses bombaları kullandı.

Phoenix emniyetinden yapılan açıklamada, “Kalabalıktan polise taş ve şişeler fırlatılmaya başlandı. Ayrıca gaz sıktılar” denildi.

Trump, Phoenix’teki mitingden önce de Meksika sınırındaki Yuma’da bir Deniz Piyadeleri üssünü ve bölgedeki ABD sınır devriyesi operasyon merkezini ziyaret etti.

Trump’ın eyalete varışından önce, göçmenlere karşı katı tutumuyla bilinen Arizona’nın Maricopa ilçesinin eski polis müdürü Joe Arpaio’yu, göçmen devriyelerini durdurması yönündeki mahkeme kararına uymadığı için çarptırıldığı cezadan affedeceği yönünde spekülasyonlar vardı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, bu konunun gündeme gelmeyeceğini önceden söylese de, Trump konuşmasında 85 yaşındaki Arpaio’yu gelecek bir zamanda affedebileceğine dair güçlü sinyal verdi.

Trump, “Bu salondakiler, Şerif Joe Arpaio’yu seviyor mu? Şerif Joe işini yaptığı için cezaya çarptırıldı mı? Bir jüri olmalıydı, ama biliyor musunuz, ben bir tahmin yapacağım, bence bir sıkıntı yaşamayacak, tamam mı? Bugün yapmayacağım çünkü herhangi bir tartışmaya neden olmak istemiyorum ama Şerif Joe kendisini iyi hissedebilir” diye konuştu.

Trump Arizona’ya giderek, Phoenix Belediye Başkanı Greg Stanton’ın, Charlottesville sonrasındaki gergin ortama işaret ederek mitingini ertelemesi talebini de reddetmiş oldu.

Aralarında başka eyaletlerden gelenlerin de olduğu Trump’ın destekçileri, 40 derece sıcağa rağmen 18 saat önceden mitingin yapılacağı salonun dışında beklemeye başladı.

Bazı protestocular, Charlottesville’deki ırkçı şiddete kurban giden Heather Heyer’i onurlandırmak için mor giydi.

Eyaletin en çok satan gazetesi, daha Trump konuşmasını bitirmeden paylaştığı Twitter mesajında, “Birlik mesajı vermek için geldiyse, bunu başaramadı” değerlendirmesinde bulundu.

Trump’ın konuşması sırasında defalarca hedef aldığı CNN haber spikeri Don Lemon da, konuşmayı “gerçeklerin tamamen karanlığa gömülmesi” olarak niteledi.

ABD’nin eski ulusal istihbarat direktörü James Clapper da CNN’e yaptığı açıklamada Trump’ın konuşmasından endişe duyduğunu ifade ederek, “düpedüz korkutucu ve rahatsız edici” olarak niteledi. Clapper, Trump için “bu görevi yürütecek yeterliliğe sahip olup olmadığını sorguluyorum” dedi.