Trump’a Asya Gezisinde Hak ve Özgürlükler Eleştirisi

Asya gezisini tamamlayan Başkan Donald Trump’a sivil toplum kuruluşlarından tepki geldi. Trump bu gezide, Amerika’nın insan hakları ve basın özgürlüğü konusundaki ilkelerini terk etmekle suçlanıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Sınır Tanımayan Gazeteciler, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla, Trump’ın Asya’nın en otoriter ülkelerinde insan hakları ihlallerini ve basın karşıtı eylemleri görmezden geldiğini öne sürdü.

Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Direktörü Brad Adams, “ABD’nin insan haklarıyla ilgili sesi kısıldı” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün (RSF) Asya-Pasifik masası başkanı Daniel Bastard da, “Trump bölgedeki otoriter liderlere açık çek veriyor” diye konuştu.

RSF, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ortak basın toplantısında gazetecilerin soru sormasını yasaklamasına, Trump’ın göz yummasını da eleştirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Saraha Huckabee ise, soru-cevap bölümünün Çin tarafının ısrarıyla iptal edildiğini söyledi.

RSF açıklamasında, eski başkan Barack Obama’nın 2009’daki Çin ziyaretinde aynı duruma düştüğüne, ama 2014’teki ziyaretinde Çin’i gazetecilerden soru almaya ikna ettiğine dikkat çekti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in Kuzey Amerika direktörü Margaux Ewen da, “Gazeteciler için dünyanın en baskıcı ülkelerinin liderleri, ABD Başkanı’nın anayasanın temel hak ve özgürlükleri düzenleyen birinci ek maddesine değer vermediğine şahit oldu” dedi. Ewen, bu durumun Çin, Vietnam ya da Filipinler gibi ülkelerde hapisteki gazetecilerin serbest bırakılması ya da korunması için ABD’nin olası çabalarına zarar verdiğini de belirtti.

Beyaz Saray yetkilileri, Amerika’nın Sesi’nin konuyla ilgili sorularına yanıt vermiş değil. Ancak Donald Trump, Asya ziyareti dönüşünde Çin, Filipinler ve Vietnam liderleriyle kişisel ilişkiler kurma stratejisini savundu.

Trump geliştirilen ilişkilerle, Kuzey Kore’nin nükleer planları, Çin’de hırsızlıkla suçlanan ABD’li basketbolcular ve Pasifik’teki ABD askeri üssünün güvenliği gibi konularda ilerleme sağlandığını da vurguladı.

Trump, Asya gezisini izleyen CNN ve New York Times gibi basın kuruluşlarını ise Twitter’dan bombaladı. Trump, “Başarısız New York Times, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping gibi dünya liderleriyle harika ilişkiler kurduğum gerçeğinden nefret ediyor. Bu ilişkilerin kötü değil, iyi bir şey olduğunu anlamalılar. ABD’ye yeniden saygı duyuluyor. Ticareti izleyin” diye yazdı.

Trump, “Filipinlerde CNN seyretmek zorunda kaldım. Aylardır yapmamıştım. Ne kadar kötü ne ve yalan olduklarını yeniden anladım. Zavallı!” ifadeleriyle mesajlarını sürdürdü.