'Türk Amerikan İlişkilerinde İyi Bir Dönem Değil'

'Türk Amerikan İlişkilerinde İyi Bir Dönem Değil'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden bir heyet, bu hafta Washington’da temaslarda bulundu. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner başkanlığındaki heyet, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Bakan’ın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Philip Gordon’la görüştü. TÜSİAD heyeti iki gün süren ziyaret sırasında Amerikan Kongresi’nde ve bazı düşünce kuruluşlarında da temaslar yaptı.




TÜSİAD heyetinin Amerikalı yetkililerle görüşmelerine Türkiye ve Amerika arasındaki ekonomik ilişkiler değil, siyasi ilişkiler ağırlığını koydu. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, temaslarından sonra düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi.

Boyner, İsrail ve Gazze’de yaşanan olayla, İran’a yaptırımlar konusunda Türkiye’nin ‘hayır’ oyu vermesi konusunun tamamen iç içe girmiş durumda olduğunu gördüklerini bildirdi. Bunun Türkiye için dezavantaj olduğunu düşündüklerini belirten Boyner, bu iki ayrı konunun, yani İsrail ve Gazze’de yaşanan olay ve arkasından İran konusunda Türkiye’nin verdiği ‘hayır’ oyunun Washington’da bir takım endişeler yarattığını gördüklerini kaydetti. Boyner, “Türk-Amerikan ilişkileri açısından çok iyi bir dönem yaşadığımız söylenemez” dedi.

Washington’daki Türk basın mensuplarına temaslarını anlatan TÜSİAD Başkanı, Türk-Amerikan ilişkilerinde yanlış anlamalar, iletişim sorunları olduğunu belirtti.

Ümit Boyner, Türkiye’nin bölgesindeki ülkelerle son dönemde arttırdığı ilişkilerle ilgili olarak da, Türkiye’nin yeni dönemde, değişen dünyada transatlantik ilişkilerini, Avrupa Birliği’yle ilişkilerini, Batı’yla ilişkilerini, stratejik ilişkilerini devam ettirirken kendi bölgesinde de yeni ilişkiler kurmak zorunda olduğunu kabul ettiklerini kaydetti. Boyner, “Ama her noktada iletişimin açık ve berrak olması gerektiğini bir kez daha gördük ve bunu Amerikan tarafıyla da paylaştık,” dedi.

Washington’da Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Kongre üyeleriyle görüşen TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Amerikalı yetkililerin, Türkiye’yle ilişkilerin yeniden normale dönmesi konusunda istekli olduğu izlenimi edindiklerini söyledi. Ümit Boyner, bir sivil toplum örgütü olarak, İsrail ve İran konularında TÜSİAD’ın görüşlerini de Amerikalı yetkililere ilettiğini belirtti.

TÜSİAD Başkanı Boyner, İsrail konusunda, özellikle Türk kamuoyundaki rahatsızlığı, dokuz Türk’ün öldürülmesinden dolayı duydukları rahatsızlığı, soruşturmanın uluslararası normlara uygun, hukuki bütünlüğü yüksek ve tarafsızlığı konusunda şüphe yaratmayacak şekilde yapılması gerektiği konusunda ısrarcı olduklarını Amerikalı yetkililere ilettiklerini söyledi. “İran konusunda, diplomatik kanalların açık olması Türkiye’nin önceliklerinden biri” diyen Ümit Boyner, diplomatik yolların tıkanmaması açısından yapılması gereken şeyler olduğunu ve bu konuda Türkiye’nin rol oynaması gerektiği görüşünü Amerikalı yetkililere ilettiklerini bildirdi.

Ümit Boyner başkanlığındaki TÜSİAD heyeti dün temaslarını tamamlayarak Washington’dan ayrıldı.