Türk Lösemi Hastası COVID Rekoru Kırdı

Lösemi hastası Muzaffer Kayasan, COVID-19’a ilk yakalandığında hayatı için endişe etmişti. Ancak 14 ay sonunda arka arkaya yapılan 78 pozitif teste rağmen Kayasan hala hayatta ve COVID’i yenmek için mücadelesini sürdürüyor.

56 yaşındaki lösemi hastası Kayasan doktorlara göre kayıtlara geçen en uzun süreli COVID-19 enfeksiyonunu yaşıyor. Bunun nedeninin kanser yüzünden zayıflayan bağışıklık sistemi olduğu sanılıyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Türk Lösemi Hastası 14 Aydır COVID Pozitif


Kayasan, 2020 yılının Kasım ayından bu yana aralıklarla hastaneye yatmak zorunda kalsa da moralini yüksek tutmaya çalışıyor.

İlgili Haberler “COVID Hayatımdan Bir Yıl Götürdü”

Dokuz ay hastanede ve beş ay yalnız başına evinde kapalı kalması onu ailesinden ve torunundan uzun süre ayrı bırakmış.

New England Tıp Dergisi’nde (New England Journal of Medicine) yer alan bir makaleye göre bağışıklık sistemi baskılanan Corona virüsü hastaları uzun enfeksiyona yakalanma riskiyle de karşı karşıya. Merkezi ABD’de bulunan Lösemi ve Lenfoma Cemiyeti’nin (Leukemia & Lymphoma Society) yaptığı bir çalışma, her dört lösemi hastasından birinin iki doz aşıya rağmen yeterli antikoru üretemediklerini gösteriyor.

Kayasan’ın doktoru, İstanbul Üniversitesi’nden salgın hastalık ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Serap Şimşek Yavuz, bunun şu ana kadar gördükleri en uzun COVID-19 vakası olduğunu ve virüsün mutasyona uğraması riskine karşı yakından takip edildiğini belirtti.

İlgili Haberler Türkiye’de Ölümler Son Beş Ayın En Yüksek Seviyesinde 

Acıbadem Hastanesi’nden salgın hastalık ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Çağrı Büke de ‘‘Bu hastamızdaki 441 günlük pozitiflik bugüne kadar literatürde bildirilen bir durum değil’’ ifadelerini kullandı.

Doktor Büke’ye göre virüsün hala aktif olmaması da yüksek bir olasılık. Büke, ‘‘Ancak viral kültür testi yapamadığımız için bu virüsün hala aktif olup olmadığından emin olamıyoruz. Virüsün hala aktif olmama ve bundan dolayı da bulaşıcı olmama olasılığı yüzde 99’’ dedi.

Testlerin pozitif çıkması Kayasan’ı aşı olmaya elverişsiz duruma getiriyor. Türkiye’nin aşı kılavuzuna göre pozitif hastalar ancak tamamen iyileştikten sonra aşı olabilir. Tat alma ve koku duyusunu da kaybeden Kayasan yetkililerden izolasyonun hafifletilmesini istiyor.