Türkiye’den AB’ye ‘Üyelik Müzakeresi Şart’ Mesajı

Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinde Brüksel’in “model ortaklık” gibi arayışlarına Ankara’nın yanıtı “üyelik müzakeresi ve vize serbestisi şart” şeklinde oldu.

AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, bugün Ankara’ya yaptığı günübirlik nabız yoklama ziyaretinde sıkıntılı anlar yaşadı. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye “AB’ye üyelik müzakeresi” yerine “model ortaklık” önerilebileceğini söyleyen Hahn, Ankara’nın rahatsızlığını muhatabından bizzat dinledi.

AB Bakanı Ömer Çelik ve Hahn, heyetlerarası görüşmeler öncesinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye-AB ilişkisindeki ana omurgayı üyelik müzakeresinin oluşturduğunu belirten Çelik, “Katılım müzakerelerinin dışında herhangi bir teklif Türkiye-AB arasındaki bütün anlaşmalara ve şimdiye kadar yürütülen ilişkinin doğasına aykırıdır. 'Türkiye ile AB arasında katılım müzakereleri olmasın, onun yerine terör, göç ya da diğer alanlarda güçlü bir iş birliği olsun' tekliflerini elimizin tersiyle itiyoruz. Bu tekliflere kapı açanlar esasında Avrupa projesinin baltalanmasına da kapı açıyorlar. Bunlar sağlıklı teklifler değil. Bir gün Türkiye ya da 28 AB ülkesi böyle bir karar vermeye yaklaşırsa o başka bir meseledir. Ama bugün böyle bir karar verilmemişken ilişkimizin doğasını buraya çevirmek, Avrupa projesini sabote etmeye çalışanlara fırsat verir ve çok büyük bir yanlış olur” dedi.

Avrupa tarafınca sergilenen olumsuzluklara karşın müzakere sürecinde yeni başlıklar açılması için çalışacaklarını söyleyen Çelik, “Ama Güney Kıbrıs'ın blokajı ya da başka sebepler derken aslında AB kurumları, kendileri AB’nin en temel mekanizmalarında kilitlenmeye neden olmaktadır” görüşünü aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 25 Mayıs'ta Brüksel'de AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu başkanları ile yaptığı görüşmelerin ardından gelecek dönemde yapılabilecekler üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi.

AB Bakanı Çelik, Türkiye’nin 18 Mart Anlaşması itibariyle vize serbestisi beklentisini de yineledi. Brüksel’de 25 Temmuz’da Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi toplantısına katılacağını kaydeden Çelik, “Türkiye 18 Mart uzlaşısı çerçevesinde ahde vefa ile hareket etmiş ve (Suriyeliler konusunda) üzerine düşeni yapmıştır. Bu durum AB Komisyonu’nun yayınladığı son raporla da teyit edilmiştir” diye konuştu.

AB’nin Türkiye ile ilişkilerde verimli politikalar üretmediğini savunan Çelik, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında AB’yi dayanışma göstermemekle de suçladı. Çelik, başta FETÖ ve PKK olmak üzere terörle mücadelede AB’den daha açık ve somut destek beklediklerini de sözlerine ekledi.

Your browser doesn’t support HTML5

Çelik: "Katılım Müzakerelerinin Dışında Herhangi Bir Teklifi Elimizin Tersiyle İtiyoruz"

Hahn: “Türkiye stratejik ortak”

Çelik’in açıkça “model ortaklık” gibi teklifleri Ankara’nın kabul etmeyeceği mesajının vermesinin ardından AB Komisyonu Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise, diplomatik ifadeler kullanmayı tercih etti.

Türkiye ile AB arasındaki işbirliği sağlanması halinde ekonomiden terörle mücadeleye ve bölgedeki siyasi duruma kadar pek çok alanda olumlu etkileri olacağını söyleyen Hahn, “Türkiye, AB için kilit önem taşıyan bir stratejik ortaktır. Aynı şey Türkiye açısından AB için de geçerli. Bu sebeple ikili ilişkilerimizi pekiştirmek bizim için çok faydalı. Yani hem ikili olarak hem de birçok zorlukla karşılaştığımız bölgemiz açıdan ilişkiler ve iş birliği büyük önem taşıyor” dedi.

Hahn, ayrıca ekonomik ilişkiler açısından Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda çalışmalarda sonuca doğru ilerlendiğini de ifade etti.