‘Türkiye’ye Gelen Yardım Devede Kulaktır’

Your browser doesn’t support HTML5

Avrupa kapılarına dayanan binlerce mülteci, Avrupa Birliği ülkelerinin artık mülteci krizine seyirci kalamayacağını, bu konuda acil somut adımlar atılması gerekliliğinin kaçınılmaz olduğunu ortaya koydu.

Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin gündem maddesi de mülteci krizi oldu. Suriye’de yaşanan trajedi ve önlenemeyen göç sorununa çözüm bulmak için alınması gereken önlemler masaya yatırıldı.

Türkiye’nin ve Avrupa ülkelerinin karşı karsıya olduğu büyük mülteci akınını ve Avrupa’nın mülteci sorununa karşı tutumunu değerlendiren merkezi Ankara'daki Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi Göç Enstitüsü Başkanı ve Birleşmiş Milletler Göçmen İşçiler Komitesi Üyesi Can Ünver şöyle konuştu:

“Avrupa ülkeleri, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan sınırlarını mültecilere kapatmasını istiyor. Türkiye ile mukayese edilemeyecek kadar az sayıda mültecinin Avrupa’yı rahatsız ettiğini görüyoruz."

Uluslararası toplumun Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya yönelmeleri ortaya çıkıncaya kadar Türkiye’yi yalnız bıraktığına değinen Ünver, Türkiye’nin şu ana kadar mültecilere 8 milyar dolar harcamasına rağmen uluslararası toplumdan yalnızca 400 bin dolar destek aldığını hatırlattı. Bu devede kulaktır, kabul etmek mümkün değil.”

Ünver, Merkel’in ziyaretinde de gündeme gelen Suriyeli mültecilere yönelik Alman politikasının diğer Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla daha liberal olduğunu söyledi.

Ahmet Davutoğlu, dünkü konuşmasında son zamanlarda Avrupa genelinde mülteciler konusunda bir duyarlılık oluştuğunu ifade ederken mevkidaşı Merkel’in mültecilere karşı tutumuyla ilgili olarak şunları söylemişti: “Bu duyarlılık konusunda Sayın Merkel’in yaptığı öncülüğü ve takındığı cesur tavrı takdir ediyoruz. Çünkü böyle bir sorun karsısında gözlerini kapatmadılar. Avrupa’da birçok ülke lideri mültecilerin kapı dışı edilmesi gerektiğini söylerken, kendisi mülteciler konusunda son derece insani bir tavır sergiledi."

Avrupa Birliği ülkelerinin mülteci krizi konusunda Türkiye’yi desteklemesi gerektiğini savunan Ünver, "biz çantamıza para koyduk geldik, aman mültecileri bize göndermeyin" tarzındaki bir yaklaşımın müttefiklik ve dostluk anlayışına uymadığını belirtti.

Özellikle 11 Eylül sonrası İslam fobisi oluşan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin, IŞİD’in yaptığı insanlık dışı terör eylemleri yüzünden kaygılı olduğunu belirten Ünver, bu sebeple Avrupalılar'ın, ülkelerine gelecek olan mültecilerin kendi iç huzurlarını ve refahlarını bozacağını düşündüğünü kaydetti.

Davutoğlu’nun, AB’nin Türk vatandaşlarına 2016 Temmuz ayında Schengen vizesi uygulamasını ümit ettikleri yönündeki açıklamalara katılmayan Ünver, vize konusunun kolay çözülebileceği kanaatinde olmadığını belirtti.