Twitter’da En Çok Hangi Konular Konuşuldu?

Dünyada haberlere ilk tepkinin verildiği yer artık sosyal medya. 320 milyon kullanıcıya sahip Twitter, haberlere verilen tepkilerde en fazla tercih edilen platforma dönüştü. Peki bu yıl twitter’da en çok hangi konular paylaşıldı?

Haberlerin güncellenmesinde, olaylarla ilgili resim ve duyguların paylaşımında önemli bir araca dönüşen Twitter’da, 2015 yılının en çok kullanılan hashtag’leri siyasi konular üzerine yoğunlaştı…

#ParisAttacks

2015 senesinde Fransa başkenti Paris, 10 ay aralıkla iki önemli saldırıya hedef oldu.

Ocak ayında, Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo’nun ofisine düzenlenen saldırıda 2 polis ve 10 gazeteci öldürüldü. Olaydan sonra #JeSuisCharlie, yani “Ben Charlie’yim” hashtag’i Twitter’da ifade özgürlüğünü savunma amacıyla yayıldı. 5 milyondan fazla kullanıcının tercih ettiği bu hashtag, Twitter tarihinin en popüler kullanımlarından biri oldu.

Kasım ayında silahlı saldırganlar eşgüdüm içinde düzenledikleri saldırılarda 130’dan fazla kişiyi öldürdü. Kullanıcılar üzüntülerini ifade etmek için Twitter’ı kullandı. #PrayForParis yani “Dualarımız Paris’le” hashtag’i 7 milyondan fazla kez kullanıldı.

#BlackLivesMatter

Amerika’da polis şiddeti 2014’ün sonlarından bu yana internette geniş tepki alıyor. #BlackLivesMatter, yani “Siyahların Hayatları Önemlidir” hashtag’i hep internetten hem de sokaklarda bir slogan haline geldi. Hashtag bu sene 9 milyon kez kullanıldı. Sosyal medyada kullanılan slogan, Amerika’nın birçok yerinde polislerin siyah vatandaşları vurduğu olaylarla ilgili eylemlerde sıkça dile getirildi.

#LoveWins

2015 aynı zamanda evlilik eşitliği için de önemli bir yıl oldu. İrlanda ve Amerika, eşcinsel evliliklerini onayladı.

Amerika Federal Yüksek Mahkemesi’nin Haziran ayında eşcinsel çiftlere evlilik hakkı tanımasını birçok kişi internette kutladı. #LoveWins, yani “Aşk Kazandı” hashtag’i, kararın ardından geçen ilk saat içerisinde 284 bin 730 kez kullanıldı.

Amerika Başkanı Barack Obama, kendi tepkisini de bu hashtag’i kullanarak ortaya koydu. Obama “Bugün evlilik eşitliği için önemli bir adım atıldı. Eşcinsel çiftler de artık herkes gibi evlenme hakkına sahip.

#RefugeesWelcome

Ortadoğu’daki savaşlar 2015’de tüm dünyayı etkiledi ve İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci krizine yol açtı. Mültecilerle dolu gemilerin resimleri yayılırken, akıllı telefonlar ve sosyal medya mülteciler ve onlara yardım etmek isteyenler için vazgeçilmez araçlara dönüştü.

Türkiye’de bir kıyıya vuran mülteci çocuğun resmi, Avrupa’da vatandaşların hükümetlerinden, mültecilere kapıların açılması talebini ortaya koymasına neden oldu. #RefugeesWelcome, 2015’te Twitter’ın önde gelen hashtag’lerinden biri oldu.

#StandWithAhmed

Eylül ayında, Texas’ta yaşayan 14 yaşındaki Ahmed Mohamed’in okula evde yaptığı saati getirmesinin, öğretmenler tarafından bomba sanılması üzerine tutuklanması tepki yarattı.

#StandWithAhmed, “Ahmet’e Destek Olun”, tüm dünyada etnik ve dinsel ayrımcılığa karşı bir tepkiye dönüştü. Ahmed, sosyal medyada o kadar çok destek gördü ki Başkan Obama onu Beyaz Saray’a davet etti. Ahmed, sonradan ailesiyle beraber Katar’a taşındı.

Ünlüler

Amerika’da eski dekatlon şampiyonu Bruce Jenner’ın cinsiyet değiştirme ameliyatı sonrası değişimini Vanity Fair dergisine kapak olarak kamuoyu ile paylaşması ve ismini Caitlyn Jenner’a değiştirmesi de büyük ilgi topladı. Jenner’ın Twitter sayfası birkaç saat içinde 1 milyondan fazla insan tarafından izlenmeye başladı.

Avrupalı pop grubu One Direction’ın hayranları, en çok kullanılan 10 tweet’in yarısına imza attı. Twitter’da en çok retweet edilen mesaj grup üyesi Harry Styles’ın “Her zamanki gibi sevgiyle. H” mesajı oldu. Styles bu mesajı, Zayn Malik’in gruptan ayrılacağını açıklaması üzerine yazmıştı.