Ukrayna'da İsyancı Lider Başkanlık Yemini Etti

Ayrılıkçı lider Alexander Zaharçenko yemin törenine gelirken

Ülkenin doğusundaki seçimleri güldürü olarak tanımlayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko barış planının ayrılıkçılara özerklikveren bölümünü iptal etmeyi düşündüğünü açıkladı

Doğu Ukrayna’da tartışmalı seçimlerin ardından Rusya yanlısı lider Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin başkanı olarak yemin etti.

Seçim sonuçlarına göre Donetsk Cumhuriyeti’nin geçici başbakanı Alexander Zaharçenko, oyların %79’unu aldı.

Ukrayna’nın Rusya yanlısı Donetsk ve Luhanks Halk Cumhuriyetlerinde yapılan seçimleri iki ayrılıkçı bölgenin geçici başbakanları kazandı.

Ülkenin doğusunda diğer bağımsızlık ilan eden Luhanks halk cumhuriyetinde geçici başbakan İgor Plotnisky oyların yüzde 64’ünü alarak başkan seçildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko seçimlere verilecek karşılığı görüşmek üzere güvenlik şefleriyle biraraya geldi.

Poroşenko televizyonda yaptığı açıklamada seçimi isyancılarla Eylül’de varılan ateşkes anlaşmasını ihlal eden bir güldürü olarak tanımladı ve barış planının Rusya yanlısı ayrılıkçılara geniş özerklik veren bölümlerini iptal etmeyi düşündüğünü söyledi.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Amerika, Ukrayna anayasasını ve 5 Eylül’de ayrılıkçılar ve Ukrayna hükümeti arasında varılan ateşkes anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle bu bölgelerde yapılan seçimi tanımıyor.

Avrupa Birliği’nin dış siyasetten sorumlu yetkilisi Federica Mogherini, Ukrayna’da barışa giden yolu engellediği için seçimi tanımayacaklarını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Donetsk ve Luhansk’taki seçimler güneydoğu Ukrayna’da yaşayan halkın özgür iradesinin yansıması olarak tanımlandı. Bakanlık ayrıca Ukrayna’daki merkezi hükümet ve ayrılıkçılar arasında iki ay önce varılan ateşkes anlaşması çerçevesinde sürdürülebilir bir diyalog başlatılmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

Doğu Ukrayna’daki seçimler, geçen hafta Ukrayna’nın geri kalanında yapılan genel seçimler sonrasında yapıldı. Doğu Ukrayna’da yaşayanlar, 26 Ekim’deki seçimde oy kullanmamıştı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Ukrayna hükümetine ait güçler ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çıkan çatışmalarda şimdiye kadar 4 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.