‘70 Günde 78 Sivil Öldürüldü’

İdris Baluken

HDP son günlerdeki olaylarda ölen sivillerle ilgili bilançoyu açıkladı. Açıklamada, 7 Haziran seçiminin ardından, 17 Haziran –26 Ağustos 2015 tarihleri arasındaki dönemde 78 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Cizre’deki olayda sivillerin keskin nişancılar tarafından vurulduğunu söyledi. Diyarbakır Valiliği de son günlerde yapılan operasyonlarda 25 PKK'lının öldürüldüğünü açıkladı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde PKK’lı grubun saldırısı sonrasında çıkan çatışmada ölen dört kişinin sivil olduğu ortaya çıktı. Ölenlerden ikisi ise çocuktu. Bu olayın ardından Halkların Demokratik Partisi önce Cizre’ye heyet gönderdi, ardından olaylarla ilgili bir bilanço açıkladı.

HDP’nin açıklamasında 7 Haziran seçiminin ardından, 17 Haziran – 26 Ağustos 2015 tarihleri arasındaki dönemde 78 sivilin hayatını kaybettiği vurgulandı. Suruç’ta 33 kişinin öldüğü intihar saldırısının da aralarında yer aldığı olaylarda son olarak Hakkari Yüksekova’da 3 kişinin öldüğü belirtildi.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Cizre’de 7 yaşındaki çocuğun ölümüyle ilgili bilgilerin kendilerinden saklandığını söyledi. Baluken, “Milletvekillerimize bu bilgiler verilmiyor. Bugün Cizre’ye milletvekillerimiz, MYK ve parti meclisi üyelerimizin olduğu bir heyet gönderdik. Yaşamını yitiren sivil halkla ilgili otopsi raporlarına ve Olay Yeri İnceleme raporlarına ulaşmaya çalışacaklar. Bu konuda AKP hükümeti yaptığı katliamları örtme yolunu tercih ediyor. Oradaki valilere talimat vererek bu bilgilerin heyetimize verilmemesi isteniyor. Biz gün boyunca Şırnak’ta bulunan dört vekilimizle temas halindeydik. Vekillerimizin verdiği bilgiler son derece nettir. Çatıya yerleştirilen keskin nişancılar Cizre halkına yönelik katliam yapacak şekilde rastgele ateş açmışlardı. Bu konu son derece nettir” dedi.

Baluken, “TBMM Başkanı meclisi toplantıya çağırmazsa, 1 Ekim öncesi Meclis'in toplanması konusunda bir girişiminiz olacak mı? İçişleri Bakanının açıklamaları olmuyor, sizin bir temasınız var mı?” sorusuna şu cevabı verdi: “İçişleri Bakanı telefonlarımıza cevap vermiyor. Bunu defalarca meclis başkanına ilettik. Son derece iradesiz ve inisiyatifsiz bir meclis başkanı ile karşı karşıyayız. Milletvekillerinin telefonlarına çıkmayan bakanları, valileri savunabilecek düzeyde halk iradesinden anlamadığını ortaya koyan, yetkisiz bir meclis başkanı var. İçişleri bakanı eğer milletvekilinin telefonuna cevap vermiyorsa, grup başkanvekilinin telefonuna cevap vermiyorsa onu sağlamak meclis başkanının görevidir. Bu meclise yapılmış halk iradesine yapılmış bir saygısızlıktır. Maalesef İçişleri Bakanını defalarca bu konuda uyarmamıza rağmen, üstelik bağımsız bir pozisyonda görevlendirilmiş bir bakan olmasına rağmen, bu kriz anlarının tamamında bizim telefonlarımıza çıkmıyor. Çünkü aslında katliam girişimlerinin planlayıcısı konumundadır. Ondan dolayı olabilir. Suç ortaklığı o suçun birincil derecede sorumlusu olarak muhtemelen o yüzleşmeden korktuğu için telefonlarımıza çıkmıyor. Hükümet nezdinde bütün bu katliam girişimleri devredeyken iletişim kurmak istiyoruz ama bu konuda zorlanıyoruz. Bu da katliam girişimlerinin bilinçli bir şekilde devre konduğunu gösteriyor. Meclis'in bu kadar acılı bir süreçte hala tatilde olmasını sorgulamak gerekiyor. Meclis bir an önce olağanüstü gündemle toplanması gerekiyor” diye konuştu.

Bu arada Diyarbakır Valiliği de son günlerde özellikle kuzey kesimlerinde meydana olaylarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, son operasyonlarda 20 ile 25 arasında PKK’lının öldürüldüğü belirtildi. Açıklamada mayın tehdidi nedeniyle Diyarbakır-Bingöl karayolu güzergahının değiştirildiğine dikkat çekildi. Karayollarındaki 20 hendeğin kapatıldığı vurgulanan açıklamada, 4 noktada yola yerleştirilen mayınların imha edildiği açıklandı.

Your browser doesn’t support HTML5

‘70 Günde 78 Sivil Öldürüldü’