'Yunanistan Kararında Stratejik Nedenler Var'

  • Al Pessin

Your browser doesn’t support HTML5

Yunanistan ve Avrupalı liderler bütün haftasonu süren müzakerelerin 17’inci saatine girdiklerinde öncelikleri ekonomik meselelerdi. Ancak uzmanlara göre, Pazartesi günü anlaşmanın sağlanmasının arkasında önemli stratejik konular da bulunuyor.

Avrupalı liderler bir Euro Bölgesi ülkesinin, para birliğinin ve belki de Avrupa Birliği’nin dışına çıkarılmasını engellemiş oldu. Uzmanlara göre, aksi gerçekleşseydi, daha geniş sonuçları olabilirdi.

King's College'dan Aris Trantidis, “Bu Avrupa Birliği’nin yalnızca ideal bir para birliği olmadığı göstermeyecekti. Ekonomistler bunu zaten söylüyor. Bu aynı zamanda AB’nin işlevsiz bir siyasi proje olduğunu ortaya koyacaktı” diyor.

Anlaşma Yunanistan’ın zorluklarını arttıracak. Ancak uzmanlar Euro dışında kalmanın daha da kötü olacağını söylüyor. Bu yalnızca Yunan halkı ve Avrupa için geçerli değil. Yunanistan’ın ekonomik kriz ve toplumsal ayaklanma yaşamasının jeopolitik sonuçları da olabilirdi.

Trantidis, “Jeopolitik konumu bir yana, Yunan iç siyasetinde Euro Bölgesi dışına çıkış gibi bir felaket senaryosunun nasıl sonuçları olabileceği düşünülmeli” diyor.

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Rusya’ya yakınlık sinyalleri veriyor. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin7in, Çipras’ı, AB’nin Rusya’ya Ukrayna’daki eylemleri nedeniyle uyguladığı yaptırımları veto etme konusunda ikna etmeye çalıştığı konuşuluyor.

Yunanistan savunma bakanı da, Moskova’da İran ve Kuzey Kore savunma bakanlarının da bulunduğu bir konferansa katıldı.

Sara Lain, “Bu kesinlikle Avrupa’da tehlike çanları çaldırdı. Ancak bence bu stratejik bir ortaklıktan çok sembolik bir önem taşıyor” şeklinde konuşuyor.

Ancak Skype aracılığıyla konuştuğumuz Sarah Lain gibi birçok uzman, AB ile yapılan anlaşmanın uzun dönemde olumlu etkisi olma ihtimaline rağmen, Yunanistan’ın kendi ekonomik sorunlarıyla boğuşan Rusya’ya güvenemeyeceğini belirtiyor.

Uzmanlara göre, Yunan halkının geleceklerini Batı yerine Doğu’da görmeleri için çok daha ciddi huzursuzluklar yaşanması gerekiyor.

Uzman Trantidis, “Rusya karlı bir ticaret ortağı olabilir ama Moskova, Yunanistan’a örnek olacak bir model değil” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlar, Amerika ve İngiltere gibi Euro Bölgesi dışındaki ülkelerin bu daha geniş jeopolitik nedenler yüzünden taraflara anlaşmaları için baskı yaptığını belirtiyor.