Erişilebilirlik

ABD, İsrail’i Refah saldırısından vazgeçirebilecek mi?


İsrail Başbakanı Netanyahu, Refah’a operasyondan geri adım atmıyor.
İsrail Başbakanı Netanyahu, Refah’a operasyondan geri adım atmıyor.

Gazze’de ateşkes için çalışmalar sürerken İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Refah’a askeri operasyon planlarından geri adım atmıyor. Bir hükümet kaynağı, İsrailli üst düzey bakanların Gazze ateşkesini ve yerinden edilmiş Filistinliler’le dolu yerleşim bölgesinin güney ucundaki Refah’a askeri operasyon olasılığını görüşmek üzere toplanacağını söyledi.

Kaynağa göre Netanyahu'nun savaş kabinesinin toplanması ve ardından daha geniş güvenlik kabinesinin toplanması planlanıyordu. İsrail, genellikle iki grubun oturumları hakkında bilgi yayınlamıyor.

Perşembe günü Gazze'de öldürülen İsrail askerleri için düzenlenen anma töreninde konuşan Netanyahu, nasıl ilerleneceği konusunda kabinesi içinde "görüş ayrılıkları" olduğunu kabul etti ancak "bir karar verildiğini" ve "Refah'takiler dahil düşmanı yenmek ve üstesinden gelmek için ne gerekiyorsa yapacaklarını" kaydetti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby ise, Netanyahu'nun son açıklamalarının ardından "Refah'ta büyük bir kara operasyonu görmek istemiyoruz. Kesinlikle, kente sığınan sivillerin güvenliğini ve emniyetini hesaba katmayan operasyonlar görmek istemiyoruz" dedi.

Refah'a yönelik kara harekatının, hele de sığınmacıları dikkate almadan yapılacak bir kara harekatının uygun olmayacağı yönündeki görüşlerimizi değiştirmedik. Bu konuda görüşümüz her zaman tutarlıydı. Kamuoyu önünde ve özel görüşmelerimizde bu pozisyonumuz değişmedi" dedi.

İsrail, sivillerin Refah'tan güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak için çalışacağını söylerken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü yaptığı açıklamada, henüz böyle bir plan görmediğini söylemiş ve Washington'un böyle bir saldırıyı destekleyemeyeceğini tekrarlamıştı.

Blinken İsrail'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sivillerin zarar görmemesini sağlayacak etkili bir plan olmadan Refah'ta büyük bir askeri operasyonu destekleyemeyiz, desteklemeyeceğiz ve hayır, böyle bir plan görmedik" demişti.

"Refah'ta büyük bir askeri operasyon gerektirmeyen, Hamas'ın süregelen meydan okumasıyla başa çıkmanın başka yolları ve bize göre daha iyi yolları var" diyen Blinken, bu konuyu İsrailli yetkililerle görüşmeyi sürdürdüklerini kaydetmişti.

Hamas'tan Refah ve ateşkes uyarısı

İsrail, Mısırlı arabulucular tarafından sunulan ve Hamas’ın 7 Ekim saldırısında rehin aldığı kişilerin bir kısmının serbest bırakılmasını sağlayacak son ateşkes teklifine örgütün vereceği yanıtı bekliyor.

Önceki girişimler, Hamas'ın İsrail'den savaşı sona erdirme taahhüdü istemesi üzerine tökezlemişti.

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Usame Hamdan ise Salı günü yaptığı açıklamada, Refah'a yönelik operasyonunu sürdürmesi halinde İsrail ile ateşkes görüşmelerinin sona ereceğini söyledi.

Hamdan Lübnan basınına yaptığı açıklamada, "Teklifi inceliyoruz ve hedeflerimize hizmet edecek şekilde yanıt vereceğiz " dedi; İsrail' Refah Savaşı ile herkese şantaj yapmaya çalıştığını söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyelerinden mektup

Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi'ndeki 212 Demokrat üyeden 57'si, Biden yönetimine mektup yazarak, Netanyahu hükümetini Refah’a saldırıdan vazgeçirmek için mümkün olan her türlü tedbiri almaya çağırdı.

Mektupta, "Refah'a yönelik topyekün bir saldırıyı engellemek amacıyla, halihazırda imzalanmış olan yasalardan kaynaklanan yardımlar dahil, İsrail hükümetine yönelik bazı saldırı amaçlı askeri yardımları derhal durdurmak için mevcut yasa ve politikaları uygulamaya çağırıyoruz" denildi.

Beyaz Saray, Demokrat Partili temsilciler Pramila Jayapal ve Madeleine Dean'in öncülük ettiği mektupla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Biden’ın Hamas'a karşı savaşında İsrail'e verdiği destek özellikle genç Demokratlar arasında önemli bir siyasi sorun olarak görülüyor. Demokrat Parti ön seçimlerinde Biden’a "bağlılık göstermeyenlerin" protesto oylarını körükleyen İsrail desteği, ABD üniversitelerinde Filistin yanlısı protesto dalgasını da yönlendirdi.

Bu durum, Biden'ın Cumhuriyetçi selefi Donald Trump'a karşı sıkı bir seçim mücadelesine girdiği şu günlerde, Demokratlar’ın endişelerini arttırıyor.

Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG