Erişilebilirlik

Biden’dan aralarında siyasetçi ve aktivistlerin bulunduğu 19 kişiye Başkanlık Özgürlük Madalyası


ABD Başkanı Biden aralarında siyasetçi, aktivist ve bir oyuncunun da olduğu 19 kişiye Başkanlık Özgürlük Madalyası takdim etti, 3 Mayıs 2024.
ABD Başkanı Biden aralarında siyasetçi, aktivist ve bir oyuncunun da olduğu 19 kişiye Başkanlık Özgürlük Madalyası takdim etti, 3 Mayıs 2024.

ABD Başkanı Joe Biden aralarında siyasetçi, aktivist ve bir oyuncunun da olduğu 19 kişiye Başkanlık Özgürlük Madalyası takdim etti. Amerika’da sivillere verilen en yüksek onur niteliğindeki madalyaya layık görülenler arasında, iklim aktivisti ve eski Başkan Yardımcısı Al Gore ve geçen yıl Oscar Ödülü alan ilk Asyalı kadın oyuncu Michelle Yeoh da var.

Başkanlık Özgürlük Madalyası, ABD’nin refahına, değerlerine ve güvenliğine ya da dünya barışına örnek niteliğinde katkıda bulunan kişilere veriliyor.

Madalyaya layık görülen 10 erkek ve dokuz kadın arasında siyaset, spor ve eğlence dünyasının yanısıra medeni haklar, LGBT hakları ve bilim dünyasından isimler var.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, 19 kişinin Amerika’yı daha iyi yöne doğru şekillendiren ekipler, koalisyonlar, hareketler, kurumlar ve şirketleri oluşturdukları; kendi alanlarında liderliğin zirvesinde oldukları ve kariyerleri boyunca toplumun, sıkı çalışmanın ve bilimin gücünü gösterdikleri belirtildi.

Madalyaya layık görülenler arasında yedi siyasetçi var

ABD Başkanı Biden’ın Beyaz Saray’da düzenlenen törenle Başkanlık Özgürlük Madalyası’nı takdim ettiği isimler arasında yedi siyasetçi yer aldı:

Eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Demokrat Kongre üyesi James Clyburn, eski Cumhuriyetçi Senatör Elizabeth Dole, iklim aktivisti ve eski Başkan Yardımcısı Al Gore, Biden yönetiminin eski iklim değişikliği temsilcisi John Kerry, eski Senatör Frank Lautenberg ve Temsilciler Meclisi’nin ilk kadın başkanı Nancy Pelosi.

Madalyaya layık görülen bir diğer isim, ABD’de siyahların hakları için mücadele eden Martin Luther King’in 1963’te yaptığı Bir Hayalim Var konuşmasının metninin yazılmasına yardımcı olan 93 yaşındaki Clarence Jones.

Geçtiğimiz yıl Everything, Everywhere All at Once filmindeki rolüyle en iyi oyuncu dalında Oscar ödülü alan ilk Asyalı kadın oyuncu Michelle Yeoh; gazeteci ve eski talk-show sunucusu Phil Donahue, en fazla ödül alan kadın yüzücü Katie Ledecky; aktivist Opal Lee; Olimpiyat altın madalyası alan ilk Yerli Amerikalı olan ve 1953’te hayatını kaybeden Jim Thorpe ve 1993’te dokuz günlük bir misyon sırasında Discovery aracıyla uzaya giden Latin kökenli ilk kadın Dr. Ellen Ochoa madalyanın takdim edildiği isimler arasında yer aldı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG