Erişilebilirlik

HDP’nin Cizre Yürüyüşü Yine Engellendi


Şırnak’ın Cizre İlçesine gitmek üzere yola çıkan ancak güvenlik güçleri tarafından engellenen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekilleri bugün yine yollardaydı. Ancak HDP’lilerin yürüyerek de olsa Cizre’ye gitmelerine izin verilmedi. İlçede dün gece de sekiz kişinin öldürüldüğü bilgisi geldi. İçişleri Bakanı Selami Altınok ise 30 civarında PKK’lının öldürüldüğünü açıkladı. İlçede su ve gıda sıkıntısı haberleri geliyor.

İdil’den sonra yürümelerine izin verilmeyen HDP’liler geceyi İdil’de geçirdi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte HDP’liler yine yollara düştü. İlçe çıkışında durdurulan grup patika yollardan yürümeye devam etti. 40 milletvekilinin eşlik ettiği partililerin yolu Cizre’ye 5 km. kala yeniden kesildi. Bu kez patika yollarda da önlem alan polis geçişlere izin vermedi. Polis ekipleriyle HDP’li milletvekilleri arasında sık sık gerginlik yaşandı. Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, yapılanların hesabının sorulacağını belirterek ”Ya Allah katında, ya öbür dünyada ya da bu dünyada bunun hesabını mutlaka soracağız” dedi. Polisler kol kola girerek grubun geçişine engel oldu. Saatlerce arazide bekleyen HDP’liler izin verilmeyince geceyi geçirmek üzere İdil’e geri döndü.

Cizre’den ise ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Dün geceki olaylarda 8 kişinin öldüğü bilgisi geldi. Görgü tanıklarına göre ölenlerin Cudi Mahallesi'nde Sait Nayici, Zeynep Taşkın ve kayınvalidesi Maşallah Edin ile Nur Mahallesi'nde Eşref Edin olduğu belirlendi. Diğer ölenlerin kim olduğu ise öğrenilemedi.

Bu arada İçişleri Bakanı Selami Altınok bugün düzenlediği basın toplantısında Cizre ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cizre’de 30 ile 32 arasında PKK’lının öldürüldüğü belirten Altınok, Cizre'ye yürüyen HDP heyeti ile ilgili “Cizre’ye varma durumunda provokatif olaylara sebep olacağından dolayı kendilerinin güvenliğini sağlama konusunda Cizre’ye varmaları söz konusu değildir” dedi. Altınok, Cizre’deki operasyonlarda 800 kilo patlayıcının imha edildiğini, 30 barikatın kaldırıldığı ifade ederek, İki kalaşnikof tüfek ele geçirildiğini söyledi. Altınok ayrıca 10 PKK’lının yakalandığını da açıkladı.

Mobil iletişimin halen kesik olduğu ilçede sadece sabit telefon hatları çalışıyor. İlçede su, gıda ve sıkıntısı yaşanıyor. Ancak İçişleri Bakanı Altınok, Cizre’de belirli noktalarda gıda yardımı yapıldığını söyledi. Önceki gün şarapnel parçası isabet ettiği için ölen 53 yaşındaki Meryem Süne'in cesedi, gömülemediği için iki gün bir tavukçunun soğuk hava deposunda tutuldu

Bu arada Irak’a geçmeye çalışan Cizreli kamyon şoförleri sınır kapısından geçişlerinde sorun olduğu için Hezil Çayı’ndan kaçak geçmeye kalkıştı. Askerlerin ateş açması sonucu dört şoför yaralandı. Yaralılar Irak tarafına götürülürken 50 şoför Türkiye’ye geçti. Ancak askerlerin uyarısı üzerine şoförler geri döndü.

Cizre’den gece saatlerinde de silah ve patlama sesleri gelmeye başladı. Sosyal medya üzerinden paylaşılan bazı fotoğraflarda evlerde yangın çıktığı görülüyor. Ancak yangın tarafsız kaynaklardan teyit edilemedi.

Davutoğlu: ‘Cizre’de sıkıntı yok’

Başbakan Ahmet Davutoğlu da, A Haber’de katıldığı programda Cizre’ye ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu HDP’nin Cizre yürüyüşüne ilişkin, AK Parti heyeti dahi olsa aradaki tedbirlere uymak zorunda olduğunu söyledi.

Davutoğlu, ilçede sıkıntı yaşanmadığını belirterek, “Ne zaman bitmesi gerekiyorsa o zaman bitecek ama bu arada fırınlar çalışıyor, evlere gerekli gıda tedarik ediliyor. Sokağa çıkma yasağı, halka ıstırap vermek için değil. Sokağa çıkma yasağının sebebi, teröristle halkın karışması suretiyle herhangi bir sivil kayba sebebiyet verilmemesi" dedi.

Öcalan ile görüşme konusuna da değinen Davutoğlu, "İmralı ile görüşmemizi gerektiren bir durum yok" diye konuştu.

HDP Milletvekilleri: 'Cizre'den ölüm haberleri geliyor'

Öte yandan Cizre'ye yürümeye çalışan HDP'li miletvekilleri ilçenin bir haftaya yakın bir süredir abluka altında bulunmasının insani olmadığını savunuyor. İdil'e varmadan önce Amerika'nın Sesi Kürtçe Bölümü'nden Mutlu Çiviroğlu'nun sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Şırnak Milletvekkili Faysal Sarıyıldız, kentten ölüm haberleri geldiğini söylüyor:

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG