Erişilebilirlik

Dünya Bankası'ndan Yeni Bir Kriz Uyarısı


Dünya Bankası gelişmekte olan ülkeleri Avrupa’da daha fazla ekonomik karışıklık için hazırlıklı olmaya çağırdı. Banka, Küresel Ekonomik Tahminler Raporu’nda gelişmekte olan ülkelere mali durumlarını güçlendirmeleri ve ekonomilerini korumaları için orta vadeli stratejiler geliştirmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Gelişmekte olan ülkeler 2008 mali krizini gelişmiş ülkelere kıyasla daha rahat atlatmış olsa da Dünya Bankası yeni bir kriz gelebileceği uyarısında bulunuyor.

İktisatçı Andrew Burns Avrupa’da şu anda herşeyin mümkün olduğunu söylüyor: ”Geliri yüksek Avrupa ülkelerinde durumun kötüleşmesi mümkün. Eğer Avrupa’da ekonominin durumu daha da kötüye giderse bunun gelişmekte olan ülkelere etkisi çok ağır olur.”

Burns, İspanya ve İtalya’da borçlanma maliyetinin artmaya devam etmesi ve Yunanistan’da referandumun yaklaşmasıyla durumun zorlaşacağını tahmin ediyor.

Ekonomi profesörü Peter Morici’ye göre, Yunanistan ve İspanya’nın sorunları çok farklı: ”İspanya’da bankalar krizde. Yunanistan’da ise hükümet krizde.”

Morici, krizin tüm dünyayı yeni bir ekonomik gerilemeye sürükleyebileceğini, küresel ticaret ve ihracatın azalabileceğini söylüyor.

Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin bir yandan borçlarını azaltırken bir yandan da iç verimi arttırmaya ve altyapıyı geliştirmeye odaklanması gerektiğine inanıyor.

Burns, ”Gelişmekte olan ülkelerin 2008 ve 2009’da kullandıkları ve o zamanki krizden başarıyla çıkmalarına yardımcı olan stratejileri şimdi de kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Mali açıkları kapatmaya çalışarak ikinci bir krizle mücadele edecek yeterli önlemleri almaları mümkün.”

Burns, Orta Asya, Ortadoğu ve güney Afrika’da ülkelerinin öncülüğünde küresel ekonomik iyileşmenin gerçekleşeceği konusunda iyimser olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG