Erişilebilirlik

'İran'ın Nükleer Silah Üretmesi En Az Bir Yıl Alır'


Başkan Barack Obama, Amerikan istihbaratının İran’ın bir yıl ya da daha uzun bir sürede nükleer silah üretebilecek kapasiteye geleceği tahmininde bulunduğunu açıkladı.

Associated Press haber ajansına demeç veren Obama, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin nükleer sorunu diplomatik yollardan çözme konusunda ciddi sınavdan geçmesi gerektiğini söyledi.

Obama 20 Ocak’ta Birleşmiş Milletler toplantıları için New York’a gelen Hasan Ruhani’yle bir telefon görüşmesi yapmıştı. Görüşme, 34 yıldır diplomatik ilişkileri bulunmayan iki ülke açısından bir ilk oldu.

Hamaney: ‘Amerika’ya Güvenilmez’

Bu arada İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Ruhani’nin Batı’ya açılma politikalarına destek verdi, ancak New York’taki ziyaretinin bazı unsurlarını “uygun bulmadığını” açıkladı.

Kendi web sitesinde açıklama yapan Hamaney, hangi unsurları uygun bulmadığına açıklık getirmedi. Ancak dini liderin Ruhani’nin Obama’yla yaptığı telefon görüşmesine itirazı olabileceği tahmin ediliyor.

Hamaney, Amerika’ya güvenilemeyeceğini ve sözlerini her zaman bozduğunu öne sürdü.

İran’ın seçkin askerlerden oluşan ordusu Devrim Muhafızları’nın komutanı General Muhammet Ali Caferi de, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Obama’yla yaptığı telefon görüşmesini “taktik hata” diye niteledi.

Obama-Ruhani görüşmesine, İran’ın nükleer programından kaynaklanan uluslararası krizin çözümü açısından bir dönüm noktası olarak bakılıyor. Uranyum zenginleştirmekte ısrar eden İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Amerika ve Avrupa Birliği’nin ağır yaptırımları yüzünden büyük bir ekonomik kriz geçiriyor. Tahran hükümeti Batı’nın iddialarının aksine, programın sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

Hasan Ruhani de cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada İran’ın nükleer silah sahibi olma niyeti olmadığını söylemiş ve Batı’ya yönelik bazı açılımlarda bulunmuştu.

Ancak ülkede denetimi hala elinde tutan muhafazakar bir grup, Ruhani’nin açılımlarını kuşkuyla karşılıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG