Erişilebilirlik

Yunanistan Başbakanı Çipras Rusya'da


Alexis Çipras, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le
Alexis Çipras, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ikili ilişkileri görüşmek üzere Rusya’ya gitti. Kremlin’deki görüşmede Rusya, Yunanistan’dan gelen gıda ürünlerine uyguladığı ambargoyu kaldırabileceğinin sinyalini verdi.

2009 ve 2013 yılları arasında iki ülke ticaretinin ikiye katlandığını, ancak bunun geçen yıl yüzde 40 düştüğünü belirten Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Çipras’a iki ülkenin eski ticaret hacmine dönüşün yollarını bulması gerektiğini belirtti.

Görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Putin, Yunanistan başbakanının mali yardım istemediğini söyledi.

Çipras da gazetecilere Rusya ziyaretinin Batı’ya bir meydan okuma olarak algılanmaması gerektiğini belirtti. Çipras, Yunanistan’ın tüm uluslararası kuruluşlara bağlılıklarının farkında olduğunu ancak bunun, Yunanlılar’ın kendi yararlarına olan dış politikayı izlemeyecekleri anlamına gelmediğini belirtti.

Görüşme öncesinde Çipras, ziyaretin Avrupa’nın Moskova’ya yaptırımlarından etkilenen iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmesini umduğunu belirtmişti.

Batı ülkelerinin Rusya’nın Ukrayna’daki askeri faaliyetlerini protesto etmek amacıyla uyguladığı yaptırımların ardından Rusya da aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu Avrupa ülkelerine gıda ambargosu uygulamıştı.

Kommersant gazetesine konuşan bir Rus hükümeti yetkilisi, ayrıca Yunanistan’a indirimli fiyattan doğal gaz ve yeni krediler verilebileceğini söyledi.

Yunanistan’da bir süre önce iktidara gelen Aleksis Çipras, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan ekonomisini kurtarmak için aldığı 260 milyar dolarlık kredinin geri ödeme koşullarını yeniden müzakere etmeye çalışmıştı. Atina hükümetinin 485 milyon dolarlık borç taksitini yarın yatırması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG