Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: ‘Füzeli Rus Gemisi Provokasyon’


Mevlüt Çavuşoğlu
Mevlüt Çavuşoğlu

Rus savaş gemisi Caesar Kunikov'un İstanbul Boğazı’ndan geçişi sırasında, gemideki bir askerin omzunda füze taşıması geçtiğimiz hafta büyük tartışma yarattı.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu gelişmeyi provokasyon ve tahrik olarak niteledi ve Rusya’nın buna son vermesi gerektiği uyarısında bulundu.

Kanal 24 televizyonunun canlı yayınına katılan Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin sabrının sonsuza kadar devam etmeyeceğini söyledi ve şöyle devam etti:

‘Rusya’nın daha olgun bir devlet gibi davranmasını bekliyoruz ve suhuletle bu olaya yaklaşıp her şeyi açık konuşalım, ondan sonra bu işin üstesinden gelelim diyoruz, çünkü bu gerginliğin Rusya’ya bir faydası yok. Öyle görülüyor ki zaten rahatsızlıklar var, Rusya’da da var, tüm dünyada var bu gerginlikten dolayı. O nedenle Rusya’nın gemiden, daha doğrusu Boğazdan geçen bir geminin üzerine bir asker çıkartıp üzerine bir füze koymasının bir anlamı yok.’

‘Askerimiz Musul’a davet üzerine gitti’

Geçen Cuma günü Irak’tan gelen ve dünya kamuoyunda büyük yankı bulan Türk askerlerinin eğitim amacıyla Musul’a gönderildiği haberleri, hükümet tarafından ‘rutin uygulama’ olarak nitelenmişti.

Çavuşoğlu, Türk askerinin Musul’da bugüne dek 2 bin 500 Peşmerge eğittiğine dikkat çekerek, askerlerin oraya yeni hükümet geldikten sonra Irak Savunma Bakanı ve Musul Valisi’nin daveti üzerine gittiğini kaydetti.

‘Irak’ta herkesin mevcudiyeti var. Almanya’nın da var, Amerika’nın var, diğer ülkelerin de var. Hepsinin de amacı belli. Diğerleri bu tür eğitim, eğit-donat desteği veya danışmanlık desteği veriyor Peşmerge ve diğer güçlere. Dolayısıyla, bizim buradaki mevcudiyetimiz de gizli saklı bir mevcudiyet değil, herkesin bildiği bir mevcudiyet. Herkesin başından beri bildiği ve saygı duyduğu bir durum.’

Füze kalkanı iddiaları

Çin füzesinden vazgeçen Ankara’nın Fransa-İtalya ortaklığıyla üretilen SAMP-T füzeleri için görüştüğü iddiaları değerlendiren Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları'nın Konsey Toplantısı’nda Türkiye’ye destek kararı aldığını ve her türlü desteği vermeyi vadettiğini hatırlattı. Çavuşoğlu, "Türkiye’nin savunmasına yönelik tedbirler de alınacak. Füze kalkanı dahil tüm bu konuları bu kapsamda değerlendirmek gerekir. Müttefiklik böyle günde belli olur, böyle günde önem arz eder. Dolayısıyla NATO’nun hem Türkiye ile dayanışma içinde olması, bunu bir kere daha güçlü bir şekilde göstermesi ve yaptığı açıklamalarda buna vurgu yapması hem de Türkiye’ye bu anlamda destek vermesi önemli" dedi.

Çavuşoğlu ayrıca, ihalenin iptal edilme nedeninin, Türkiye’nin kendi füzesini üretme isteği olduğunu da kaydetti. Dışişleri Bakanı, şartlar uyduğu takdirde bu konuda istekli olan ülke ve şirketlerle de işbirliği yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG