Erişilebilirlik

ABD'den Türkiye'ye Patriot Satışı İçin Yeşil Işık


Amerika Savunma Bakanlığı, Kongre’ye, Türkiye’ye Patriot füze savunma sistemlerinin satışına onay verilmesi konusunda tavsiyede bulundu.

Amerika Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma İşbirliği Dairesi’nin internet sitesinde yer alan açıklamada, Dışişleri Bakanlığının söz konusu hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye satılmasını onayladığı belirtildi.

Satılması önerilen sistemlerin maliyetinin tahmini olarak 3 milyar 500 milyon Dolar olması bekleniyor. Açıklamada, füze savunma sistemleri içinde 80 adet güdümü geliştirilmiş füze, 60 adet ileri kabiliyet Patriot 3 füzesi ve bunlara bağlı ekipmanlar bulunduğu belirtildi.

Türkiye’nin 4 adet MPQ-65 radar sistemi, 4 adet hedef kontrol istasyonu, 10 adet anten, 20 adet fırlatma istasyonu, 80 adet güdümü geliştirilmiş füze, 60 adet ileri kabiliyet Patriot 3 füzesi ve 5 adet de elektik güç ünitesi talep ettiği de önerinin içerisinde yer aldı.

Söz konusu açıklamada ayrıca Türkiye’nin terörle mücadelesine de atıfta bulunuldu ve “Önerilen bu satış terörle mücadelede ön saflarda yer alan NATO müttefiki kilit bir ülkenin güvenliğini arttırarak Amerika’nın dış politikasına ve ulusal güvenliğine katkıda bulunacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Bununla birlikte Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyonun önemli üye ülkelerinden biri olduğu da hatırlatıldı.

"Türkiye daha değerli bir ortak haline gelecek"

Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye Patriot satışı tavsiyesinde bulunduğu açıklamada, "Önerilen bu satışla birlikte Türkiye, Amerika ve NATO'yla birlikte çalışabilirliğini arttıracak ve Türkiye'yi giderek önemi artan bir bölgede, daha değerli bir ortak haline getirecektir" denildi.

Açıklamada Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı radar sistemlerinin de Avrupa’nın ve müttefiklerin, İran’dan gelebilecek füze saldırısı tehlikesine karşı korunması adına son derece önemli olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye’nin Patriot sistemlerini, kendi füze savunma sistemi kapasitesini arttırmak, toprak bütünlüğünü savunmak ve bölgesel tehditleri önlemek için kullanacağı ifade edildi. Önerilen satışın Türk ordusunun düşmanlarına karşı korunma kabiliyetini arttıracağı ve NATO müttefikleri açısından da bir koruma kalkanı olacağı da söylendi.

Açıklamada, söz konusu satışın bölgedeki askeri güç dengelerini değiştirmeyeceğine vurgu yapıldı.

Satışın gerçekleşmesi halinde, 25 Amerika hükümet görevlisi ve 40 üretici firma temsilcisinin de sistemlerin kurulması amacıyla Türkiye’ye seyahat etmesinin gerekeceği belirtildi.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG