Erişilebilirlik

Bolton: ‘Türkiye Amerika’nın Kürt Müttefiklerini Korumalı’


Amerika Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesine yeni bir koşul ekledi. Bolton, Türkiye’nin Amerika’nın Kürt müttefiklerini koruma konusunda uzlaşması gerektiğini kaydetti.

Trump’ın Suriye’den çekilme kararı birçok soruyu da gündeme getirmişti.

İsrail’deki temasları sırasında açıklamalarda bulunan Bolton, Kürtlerin korunması gerektiği konusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil Türk yetkililerle görüşmesinde gündeme getireceğini belirtti.

Bolton, “Türklerin asgaride Amerika’yla tam bir koordine içinde olmayan askeri harekat yapmaması gerektiğini düşünüyoruz böylece askerlerimizi tehlikeye atmazlar fakat aynı zamanda bizimle savaşan Suriyeli muhalif güçlerinin tehlikeye atılmaması konusunda Başkan’ın isteğini karşılaşmış olurlar” dedi.

Pazartesi günü Türkiye ziyaretini gerçekleştirecek olan Bolton, Amerika’nın Türkiye’yle amaçları ve kapasitelerini görmek için konuşacağını kaydetti.

Bolton Trump’ın duruşunun Türkiye’nin Kürtleri öldürmeyebileceği ve Amerika’nın geri çekilmesinin bu konuda anlaşma olmadan gerçekleşmeyeceği şeklinde olduğunu kaydetti.

John Bolton, Trump’ın Türkiye’nin Kürtleri öldürmesine izin vermeyeceğini açıkça belli ettiğini söyledi. Bolton, Amerika’nın Kürtlere şimdi pes etmemelerini söylediğini ve Kürtler’den Rusya’yla Esat hükümetinden koruma istemelerinden uzak durmalarını istediğini belirtti.

John Bolton, Suriye’den çekilmenin IŞİD’in yenilgiye uğratılması ve yeniden toparlanamayacağının garanti altına alınmasıyla yapılacağını da vurguladı.

Bolton ayrıca, Amerika’nın Suriye Özel Temsilcisi ve aynı zamanda IŞİD’e karşı koalisyonun Amerika Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin gelecek hafta Suriye’ye giderek Kürtlere terkedilmediklerini söyleyeceğini belirtti.

Bu arada Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı olması beklenen Adam Smith ABC’ye yaptığı açıklamada, “IŞİD’in yeniden yükselmesini istemiyoruz, müttefiklerimizin Kürtler’in Erdoğan tarafından katledilmesini istemiyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG