Erişilebilirlik

Venezuelalılar Akın Akın Komşu Ülkelere Göç Ediyor


Kolombiya Venezuela sınırı
Kolombiya Venezuela sınırı

Venezuelalılar Neden Kolombiya Peru ve Şili’ye Göç Ediyor?

Venezuela’da Nicolas Maduro’nun 2013’te iktidara gelmesiyle derinleşmeye başlayan ekonomik ve siyasi kriz özellikle son 5 yıldır inanılması güç boyutlara ulaştı. Geçen yılı %1.3 milyon enflasyonla kapatan Güney Amerika ülkesinde halk krizin faturasını en ağır biçimde ödüyor.

Halkın bazı temel sağlık ve tüketim maddelerine erişememesi, erişse de satın alabilecek alım gücüne sahip olmaması Venezuelalıları göçe zorlayan ana sebepler arasında yer alıyor. Bununla birlikte ülkede yaşanan elektrik, su, internet gibi temel hizmetlerdeki sorunlar, nakit sıkıntısı, güvenlik problemi, siyasi istikrarsızlık, rüşvet ve son dönemlerde yaşanan benzin kıtlığı gibi problemler de halkın göç kararı almasındaki diğer nedenlerden bazıları.

Venezuela'da devlet tarafından dağıtılan gıda yardım paketi
Venezuela'da devlet tarafından dağıtılan gıda yardım paketi

Asgari ücretle geçinmek imkansız

Bugün ülkede asgari ücret 10 dolar civarında ve bu parayla, marketten 8 kilo makarna ya da 10 kilo domates ya da 2 litre sıvı yağ ya da 3 kilo peynir alınabiliyor. Asgari ücretle ayakta kalma mücadelesi veren ailelerin, devletin sübvanse ederek dağıttığı yiyecek yardımını aldığı tahayyül edilse bile yine de maaşlarıyla gıda gereksinimlerini karşılamaları mümkün değil. Kaldı ki, gıda masraflarıyla birlikte barınma, ulaşım, temizlik, giyim, eğitim ve sağlık gibi diğer temel ihtiyaçlar da söz konusu. Bu imkansızlıklar içinde yaşayan milyonlarca Venezuelalı için göç, en makul seçenek.

Son 5 yılda 4 milyon kişi ülkeyi terk etti

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre son beş yılda 4 milyon Venezuelalı yurt dışına göç etti ve bu göçmenlerden yaklaşık %75’i Latin Amerika ve Karayip ülkelerine gitmişler. Verilerde dikkat çeken detay, bu 4 milyonun 2 milyonunun 2018’de göç etmiş olması. Bu durum Venezuelalılar'ın göç eğiliminin son dönemlerde katlanarak arttığının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Kolombiya sınırını açmasından sonra bu ülkeye olan göçte artış yaşandı
Kolombiya sınırını açmasından sonra bu ülkeye olan göçte artış yaşandı

UNHCR verilerine göre Venezuelalılar'ın en fazla gitmeyi tercih ettikleri ülkeler sırasıyla Colombia, Peru ve Şili.

Tartışılan devlet başkanı Nicolas Maduro’nun 22 Şubat’tan bu yana kapalı olan Colombiya sınırını yeniden açma kararını açıklamasının ardından, göçün artması bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG