Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘Suriye'deki Gelişmelere Seyirci Kalma Lüksünüz Yok’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ve göç krizini görüşmek üzere NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile biraraya geldi. Erdoğan, görüşmenin ardından, Türkiye'nin Suriye ve göç krizinde aradığı desteği bulamadığını belirterek, "Hiç kimsenin Suriye'deki çatışmalara ve insani drama kayıtsız kalma lüksü yoktur" dedi. Stoltenberg, İdlib konusunda Türkiye'ye nasıl daha fazla yardım edeceklerini hala görüşmeye devam ettiklerini belirtirken, Türk-Yunan sınırında yaşanan göç krizi konusunda da Türkiye'den "daha uzun vadeli çözümler için üzerine düşen rolü oynamasını beklediklerini" söyledi.

Erdoğan: ‘Suriye'deki Gelişmelere Seyirci Kalma Lüksünüz Yok’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, NATO ve AB yetkilileriyle görüşmek üzere gittiği Brüksel gezisinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan’la ilgili bakanlar eşlik etti. Erdoğan, AB yetkililerinden önce, İdlib'de 34 Türk askerinin yaşamını yitirdiği çatışmaların hemen ertesi günü acil gündemle NATO'yu toplantıya çağıran Genel Sekreter Jens Stoltenberg’le biraraya geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşmelerin ardından iki politikacı ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda ilk sözü alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriye sınırının, aynı zamanda NATO'nun da güneydoğu sınırı olduğuna vurgu yaparak, "Suriye kaynaklı sorunlar bölgemizi hatta Avrupa'nın tümünü tehdit eder durumdadır. Hiç kimsenin Suriye'deki çatışmalar ve insani drama kayıtsız kalma lüksü yoktur. IŞİD ile 9 yıldır doğrudan çarpışan ve bu yolda şehit veren tek NATO üyesi ülke Türkiye'dir. Ayrıca 3 milyon 600 bin sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye'nin büyük özveri ile yürüttüğü bu mücadeleye müttefiklerimizin tamamının somut desteğini bekliyoruz. NATO da Türkiye ile dayanışma göstermesi gereken kritik bir dönemden geçmektedir" dedi.

"Yunanistan haksız kazanım arayışında"

NATO'dan Türkiye'nin savunulmasına yönelik daha önce alınan kararların tam olarak uygulanmasını talep ettiklerini kaydeden Erdoğan, "Sayın Genel Sekreter bu konuda NATO içindeki çalışmaların sürdüğünü ve bu süreci bizzat takip ettiğini söylemiştir" dedi. Erdoğan, görüşmede göç krizinin de ele alındığını belirterek, "Bir müttefik ve komşu ülkenin düzensiz göç dalgasının müsebbibi olarak Türkiye'yi işaret ermesi akıl ve izan dışıdır. Bu ülkenin mevcut durumu ve AB'yi de kullanarak kendisine haksız kazanımlar elde etmeye çaışmasına izin vermeyeceğimi de özellikle izah ettim" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin NATO, NATO'nun da Türkiye'nin gücüne güç kattığını söyledi ve NATO'dan Türkiye'nin savunmasına ve terörle mücadeleye katkı sağlaması gerektiğini söyledi. NATO müttefiki ülkelerden de Türkiye ile ayrım gözetmeden ve siyasi koşullar öne sürmeden dayanışma göstermesini beklediklerini dile getirdi. Erdoğan, "Talep ettiğimiz desteğin daha fazla gecikmeden karşılanması bu bakımdan çok önemlidir. Önümüzdeki süreçte gereken adımların atılacağına inanıyorum" dedi.

Uzun vadeli çözüme katkı vurgusu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Türkiye'nin önemli ve değerli bir müttefik olduğuna vurgu yaparak, "Son günlerde ateşkesle Suriye'de şiddetin azaldığını gördük. Şimdi, insanların güvenliğinin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması gerekir. Türkiye, Suriye'deki krizden en çok etkilenen ülke. Türkiye'nin korunması çerçevesinde hava savunma sisteminin yanısıra, hem hava, hem de deniz kuvvetlerinin korunması sağlanmaktadır. Esad rejiminin ve Rusya'nın yapmış olduğu saldırılar İdlib'de ciddi sorun oluşturdu ve Türkiye'ye yönelik yeni bir göç akımına yol açtı. Türkiye bu sürece çözüm arayan ülkelerin başında gelmekte" dedi.

Türk-Yunan sınırındaki göç gerginliğine de değinen Stoltenberg, "Türkiye ağır bir yük taşıyor, bunun farkındayız. Ancak Türkiye daha uzun vadeli bir çözüm için üzerine düşen rolü oynamalıdır. Göçmen krizi ortaktır ve ortak çözüm bulunması gereken bir sorundur. AB ve Türkiye arasındaki diyalog olumludur. Çözüm bulunacağına güveniyorum. Ege bölgesinde göç konusuyla ilgilenen NATO unsurlarımız görev yapmaktadır. NATO bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edecekir" diye konuştu.

Tükiye'ye destek için daha fazla ne yapabileceklerini düşündüklerini dile getiren Stoltenberg, Türkiye'nin yardım talebini yinelemesine karşılık, olağanüstü NATO zirvesinde yaptığı "Görüşmeye devam ediyoruz" açıklamasının ötesinde yeni bir destek açıklamadı.

Corona virüs selamı

Toplantının sonunda her iki lider de ayağa kalkarak el sıkışmaya hazırlandı. Ancak Erdoğan elini göğsüne götürerek, "Corona" deyince Stoltenberg de el sıkışmaktan vazgeçerek Erdoğan ile aynı jesti tekrarladı. İki liderin birbirlerini göğüs selamı ile selamlaması salonda gülüşmelere neden oldu. Erdoğan Stoltenberg ile görüşmesinin ardından AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen ile AB Konsey Başkanı Charles Michel ile biraraya geldi. Erdfoğan AB Konsey binası girişinde yine "Corona" diyerek Michel ile el sıkışmadan kameralara poz verdi.

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG