Erişilebilirlik

Fauci Corona Aşısı İçin İyimser


Dr. Anthony Fauci
Dr. Anthony Fauci

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, Temsilciler Meclisi Corona Krizi Alt Komisyonu'nun oturumuna katıldı. Fauci, Corona virüsü aşısının güvenli ve etkili olduğunun kanıtlanmasının ardından makul bir süre zarfında Amerikan kamuoyunun erişimine açık hale geleceğini söyledi.

Dr. Fauci, özellikle gelecek yıl için aşının bulunması ve vatandaşların aşılanması konusunda ''ihtiyatlı iyimserlik'' içinde olduğunu kaydetti. Fauci, "En nihayetinde 2021 yılındaki bir süre zarfında Amerikalılar'ın aşıya erişebileceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Aşının ilk önce kimlere yapılacağı konusunda bir öncelik listesi hazırlanacağını söyleyen Fauci, 250 bin kişininse aşı çalışmalarına katılmak için hükümetin hazırladığı internet sitesi üzerinden başvuruda bulunduğunu belirtti.

Dr. Anthony Fauci ve diğer bazı üst düzey sağlık yetkililerinin bugün Kongre'de ifade verdikleri oturum, Temsilciler Meclisi Corona Krizi Alt Komisyonu'nun Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili üyeleri arasında Başkan Trump'ın Corona salgınına karşı ulusal mücadele planı yapıp yapmadığı hakkında çıkan tartışmayla başlamıştı.

Alt komisyonun başkanı ve Demokrat Parti'nin Temsilciler Meclisi'ndeki üçüncü en kıdemli üyesi Güney Carolina temsilcisi James Clyburn, oturumun başlangıcındaki açılış konuşmasında, Trump'ın Corona pandemisine verdiği yanıtı ''Dünyanın en en kötüleri arasında'' şeklinde tanımladı. Clyburn, ''Bu yönetimin salgınla mücadele sorumluluğunu eyaletlerin üzerine yıkması, uzmanları safdışı bırakması ve ekonomiyi açma konusunda aceleci davranması, önlenebilmesi mümkün olan binlerce ölüme neden oldu'' dedi.

Alo komisyonun Cumhuriyetçi Partili kıdemli üyesi Steve Scalise ise Clyburn'un eleştirilerini siyasi güdümlü olmakla suçladı ve Trump yönetiminin okullar, işverenler, yaşlı bakımevleri ve aşı geliştiren firmalar için etkili planlar sunduğunu kaydetti.

Dr. Fauci, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Başkanı Dr. Robert Redfield ile Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı'nın Corona testi uygulamaları sorumlusu Amiral Brett Giroir'ın Corona pandemisiye ilgili incelemeler yapan Temsilciler Meclisi alt komisyonunda bugün yapılan oturum öncesinde hazırladıkları ortak açılış konuşmasında, ''Pandeminin ne kadar devam edeceği net olmamakla birlikte bir süre daha etkili olmaya devam edecek'' ifadesi yer alıyor. Yetkililer, Corona virüsü pandemisinin etkisini kaybettiğine ilişkin hiçbir işaret olmadığına işaret ediyor.

ABD hükümetinin bulaşıcı hastalıklar konusundaki en yetkin ismi Dr. Fauci'nin, salgına karşı edinilen kazanımların kaybedildiği ve Amerika'nın salgına karşı nasıl bir yol izleyeceği konusuna belirsizliğin hakim olduğu bu ortamda Kongre üyelerini ve tüm Amerikalıları sosyal mesafeyi koruma ve maske takma gibi temel önlemleri almaya çağırması bekleniyor.

Uzmanların ifade vermeye başladığı Temsilciler Meclisi Corona Krizi Alt Komisyonu, tıpkı Amerikan kamuoyu gibi okulların ve işyerlerinin nasıl açılacağı konusunda bölünmüş durumda.

Corona enfeksiyonu vakalarının ABD'nin Güney ve Batı eyaletlerinde artması, hayatın kısa zamanda normale döneceği beklentilerinin askıya alınmasına neden oldu. Corona testine erişimin zor olması ve test sonuçlarının kısa sürede alınamaması, ABD'nin bazı eyaletlerinde hala bir sorun olmaya devam ediyor. Aşı çalışmalarında gelişmeler kaydedilse de henüz net bir sonuç alınmış değil.

Dr. Anthony Fauci, son dönemde ABD kamuoyuna Corona salgınına karşı pervasızlık ve umursamazlık içinde olunamayacağını söyleyerek, sosyal mesafeyi koruma, maske takma ve barlar gibi kalabalık iç mekanlardan uzak durma mesajı veriyor. Bu mesaj, Fauci'ye kıyasla daha arka planda olmalarına rağmen Dr. Redfield ve Dr. Giroir tarafından da paylaşılıyor.

Fauci tavrından ödün vermedi


Dr. Fauci'nin Corona önlemleriyle ilgili tavrını ısrarla koruması, Başkan Donald Trump'ın bazı destekçilerinin tepkisini çekiyor, hatta Fauci'nin görevden uzaklaştırılması çağrılarının yeniden yükselmesine neden oluyor. Ancak geçmişte AIDS ve Ebola salgınlarıyla mücadelede büyük başarılara imza atmış olan Fauci, Trump ve Beyaz Saray'la açıkça polemiğe girmekten sakınarak mesajına sadık kalmayı sürdürüyor.

Dr. Fauci, bu hafta Associated Press ajansına verdiği söyleşide, Amerika'nın bazı eyaletlerinde maske takmaya karşı bir tavır sergilenmesinin kendisini rahatsız ettiğini söylemiş, "Bazı temel önlemler, yerine getirmeniz gereken esaslar vardır. Bunlardan biri herkesin maske takmasıdır" demişti.

Fauci, Associated Press söyleşisinde ayrıca Amerika'nın virüsün ağır darbe indirdiği bazı Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinin izinden gitmemesinin kendisini kaygılandırdığını belirtmişti.

Fauci'nin sözünü ettiği Uzakdoğu ve Avrupa ülkeleri, ekonomik faaliyetleri durdurarak kontrolsuz yayılmayı önlemiş ve yerel çaplı vaka artışları olsa da daha az sayıda yeni vakanın ortaya çıkmasını sağlamıştı.

Güney eyaletlerinde artış kaygı yaratıyor

Amerika virüsün yayılmaya başladığı ilk dönemde başarı kaydetmiş olmasına rağmen yeni vakaların sayısını düşürmeyi başaramamıştı. Güneş Kuşağı olarak bilinen Güney eyaletlerinde son haftalarda vakaların hızla artması, günlük vaka sayılarını 60 ila 70 bin seviyesine çıkarmıştı. Ekonomik faaliyetlerin yeniden başlatılması ve buna bağlı olarak özellikle gençler arasında sosyalleşmenin artması, vaka sayılarının yükselmesinde önemli rol oynadı. Hastanelerin acil servislerine yapılan başvurular, hastaneye yatırılan hasta ve ölüm vakası sayısında artış sürüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre salgının başlangıcından bu yana Amerika'da yaklaşık 4 buçuk milyon vaka tespit edildi, 150 binden fazla kişiyse yaşamını yitirdi.

Dr. Fauci, vaka sayılarının Güney eyaletlerinde zirve noktasına ulaşmaya başladığına ilişkin veriler olduğunu, Amerika'nın Orta Batı kesimindeki eyaletlerde kaydedilen vaka artışlarının kaygı yaratmaya başladığını söyledi.
Fauci, Orta Batı eyaletleriyle ilgili olarak Associated Press ajansına, "Hemen harekete geçmeleri gerekiyor çünkü eğer ellerini çabuk tutmazlarsa Güney eyaletlerinde gördüğümüz vaka dalgasını görmeye başlayabiliriz" dedi.

Fauci, Beyaz Saray yetkililerinin direnişiyle karşı karşıya kalsa da hükümetin diğer tıp uzmanları da kamu sağlığı konusunda verilen mesajlarda Fauci'yle aynı doğrultuyu izliyor.

Hükümetin Corona testleri sorumlusu Amiral Brett Giroir, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu anda yaşanan vaka artışlarını kontrol etmenin bizim elimizde olduğu şeklindeki mesajı yaymanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum" dedi ve salgını kontrol altına almak için maske takmak, kalabalık iç mekanlardan kaçınmak ve sık sık el yıkamak olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG