Erişilebilirlik

Twitter'da İşten Çıkarmalar Başladı


Sosyal medya platformu Twitter, çalışanlarına işten çıkarılıp çıkarılmadıklarının elektronik posta aracılığıyla bugün kendilerine iletileceğini bildirdikten sonra, geçici süreliğine ofislerini kapattı.

Bu adım, Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk'ın yönetiminde şirketin geleceğine ilişkin belirsizliği izliyor.

Twitter'da İşten Çıkarmalar Başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Twitter'dan çalışanlarına gönderilen elektronik postada bugün Amerika'nın doğu kıyısının yerel saatiyle öğlen 12.00'ye kadar işten çıkarmalar konusunda bilgilendirme yapılacağı kaydedildi.

Reuters haber ajansının gördüğü, dün gönderilen elektronik postada "Twitter'ı sağlıklı bir rotaya yönlendirme çabası kapsamında Cuma günü zor bir süreç olan küresel işgücümüzü azaltma yoluna gireceğiz" denildi.

Dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk, 3 bin 700 Twitter çalışanını işten çıkarmayı planlıyor. Bu, Twitter'ın toplam çalışan sayısının yarısı anlamına geliyor. Reuters'a göre Musk, maliyetleri azaltma ve şirkete zorlayıcı ve yeni bir meslek ahlakı kazandırma arayışında.

Twitter, konuya ilişkin açıklama talebini yanıtsız bıraktı.

Öte yandan Twitter çalışanları, #OneTeam etiketiyle yaptıkları paylaşımlarda, işten çıkarma süreciyle ilgili rahatsızlıklarını ifade etti.

Rachel bonn adlı kullanıcı, Twitter paylaşımında, "Geçen Perşembe San Francisco ofisinde Twitter'ın Twitter olduğu son gündü. 8 aylık hamileyim ve 9 aylık bir çocuğum var. Dizüstü bilgisayar erişimim kesildi" dedi.

#OneTeam etiketi altında yapılan paylaşımlara yanıt veren Twitter'ın Güvenlik ve Bütünlük birimi başkanı Yoel Roth, doğrudan mesaj kutusunun şirket çalışanlarına her zaman açık olduğunu söyledi ve çalışanlardan, kendilerine nasıl yardımcı olabileceğini sormalarını istedi.

Roth, işlerini kaybeden Twitter çalışanlarına destek ‘tweet'i atan en üst düzey Twitter yöneticisiydi. Roth ayrıca Twitter'da Musk döneminde de işini koruyan üst düzey bir yönetici.

Musk geçen hafta, eski ABD Başkanı Donald Trump'ı eleştiren yıllar önceki Twitter paylaşımları nedeniyle hedef olan Roth'u "yüksek ahlakından" bahsederek övmüştü.

Roth, konuya ilişkin açıklama talebini yanıtsız bıraktı.

Twitter'dan çalışanlarına gönderilen elektronik postada şirket ofislerinin geçici süreliğine kapatılacağı ve "tüm elemanların ve Twitter sistemleriyle müşteri verilerinin güvenliğini sağlamak için" çalışanların şirkete girişte kullandıkları kimlik kartı erişiminin askıya alınacağı bildirildi.

Twitter'ın Londra'nın Piccadilly Circus semtindeki ofisinde hiçbir çalışanın bulunmadığı gözlendi. Güvenlik görevlileri, tadilat çalışmaları yapıldığı dışında herhangi bir bilgi vermedi.

Twitter, işten çıkarılmayan elemanların şirket elektronik postaları aracılığıyla haberdar edileceğini, işten çıkarılanlarınsa kişisel elektronik posta adresleri üzerinden bir sonraki adımların ne olacağına ilişkin bilgilendirileceğini kaydetti.

Bazı Twitter çalışanları, şirketin enformasyon teknolojileri sistemine erişimlerinin engellendiğini, bunun, işten çıkarıldıkları anlamına gelmesinden kaygılandıklarını, paylaştıkları ‘tweet'lerle duyurdu.

Çalışanlardan Twitter’a dava

Dün ise Twitter çalışanları, şirket aleyhine toplu olarak dava açtı. Davacı çalışanlar, şirketin 60 günlük zorunlu önceden bildirim yapmadan, California eyaleti ve federal yasaları ihlal ederek, kitlesel işten çıkarma sürecine girdiği iddiasında bulundu.

Dava ayrıca San Francisco federal mahkemesinden Twitter'ın işten çıkarılan elemanlarına bazı belgeler imzalatmasını engelleme talebinde bulundu.

Konuya ilişkin bilgi sahibi olan iki kaynağa ve Reuters'ın incelediği Slack mesajlaşma sistemi üzerinden yapılan yazışmalara göre Musk, Twitter ekiplerine, 1 milyar dolarlık yıllık yeniden yapılanma maliyeti tasarrufu yapmaları talimatı verdi.

Musk, Twitter'ın CEO'sunun yanısıra mali işler sorumlusu ve hukuk müşavirlerini de işten çıkarmıştı. Son bir hafta içinde şirketin reklam, pazarlama ve insan kaynakları birimlerinin üst düzey yöneticileri de Twitter'dan ayrıldı.

Musk'ın Twitter'ın başına geçtiği ilk günlere belirsizlik ve karmaşa damgasını vurdu. Şirket çapında yapılması planlanan iki büyük toplantı, iptal edildi.

Reuters'a konuşan Twitter elemanları, medyadaki haberlerden, özel mesajlaşma gruplarından ve anonim forumlardan bilgi toplamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Uzun zamandır beklenen işten çıkarma süreci, Twitter'ın çok iyi bilinen ve elemanları tarafından memnunlukla karşılanan açık kurumsal kültürüne gölge düşürür nitelikte.

Twitter'dan elemanlarına dün gönderilen bir elektronik posta mesajında, "Eğer ofislerden birindeyseniz ya da ofisinize gidiyorsanız lütfen evinize dönün" denildi.

İki Twitter çalışanı, Reuters'a, bu elektronik postanın şirket çalışanlarının posta kutusuna düşmesinden hemen sonra yüzlerce kişinin şirketin mesajlaşma sistemi Slack üzerinden birbirlerine hoşçakalın mesajları gönderdiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG