Erişilebilirlik

“Kuzey Kore Gerilimi Tırmandırıyor”


(ARŞİV) BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo
(ARŞİV) BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo

NEW YORK - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri hakkında oturum düzenledi. BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, oturumda konsey üyelerini son gelişmelerle ilgili bilgilendirdi.

DiCarlo, 17 Kasım'da yerel saatle 10:15 civarında Hwasong-17 füzesinin yaklaşık 6 bin 100 km yükseklikte bin kilometrelik mesafe uçtuğunu söyledi. DiCarlo, "Kuzey Amerika'nın tamamına ulaşabilen, Kuzey Kore'nin en büyük ve en güçlü füzesinin ilk başarılı testi olduğu ifade ediliyor" dedi.


Kuzey Kore’nin balistik füze denemelerinin endişe verici olduğunu kaydeden DiCarlo, Pyongyang'ın bu yıl balistik füze teknolojisini kullanarak 60'tan fazla fırlatış gerçekleştirdiğini kaydetti. Bunlardan ikisinin Kuzey Kore tarafından orta menzilli ve üçünün de kıtalararası menzilli olarak nitelendirilen balistik füzeler olduğunu belirtti.

DiCarlo, bu ay Kuzey Kore’nin iki balistik füze fırlattığını belirterek, “Kuzey Kore, Güvenlik Konseyi kararlarını açıkça ihlal ediyor. Gerilimi önemli ölçüde arttırıyor. Kuzey Kore'yi daha fazla provokatif eylemde bulunmaktan vazgeçmeye, ilgili Güvenlik Konseyi kararları kapsamındaki uluslararası yükümlülüklerine tam olarak uymaya davet ediyoruz. Konsey 2022 yılında Kuzey Kore’yi tartışmak için onuncu kez toplandı. Ancak Kore Yarımadası'ndaki durum hala yanlış yöne gitmeye devam ediyor" diye konuştu.

Ortak bildiri

Güvenlik Konseyi toplantısının ardından, ABD, Arnavutluk, Avustralya, Ekvador, Fransa, İrlanda, Hindistan, Japonya, Malta, Norveç, Güney Kore, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin daimi temsilcileri ortak bir açıklama yaptı. Ortak açıklamayı ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield okudu.

Ortak açıklamada, Kuzey Kore’nin 17 Kasım'da düzenlediği kıtalararası balistik füze denemesi şiddetle kınanarak, şunlar kaydedildi: “Bu, Kuzey Kore'nin bu yılki sekizinci kıtalararası balistik füze denemesiydi. 2022'den önceki kıtalararası balistik füze fırlatmalarının toplam sayısıyla karşılaştırıldığında, bu ciddi bir artışa işaret ediyor. Bu durum uluslararası barış ve güvenliğe açık bir tehdit oluşturuyor. Kuzey Kore’nin bu tavrı, Güvenlik Konseyi'nin eylemsizliği karşısında cezasız kalıyor. Burada bulunan hepimiz, Kuzey Kore’nin bu eylemlerini tek bir sesle kınıyoruz. BM’ye üye tüm devletleri Kuzey Kore'nin hukuka aykırı balistik füze fırlatmalarını kınamada bize katılmaya ve mevcut Güvenlik Konseyi kararlarının tam olarak uygulanması çağrısında bulunmaya davet ediyoruz. Ayrıca Kuzey Kore'yi yasadışı silah programlarından eksiksiz, doğrulanabilir ve geri döndürülemez bir şekilde vazgeçmeye davet ediyoruz. Diplomasiye olan bağlılığımızı sürdürüyoruz ve bu amaçla, Kuzey Kore’yi birden fazla Güvenlik Konseyi kararını ihlal eden tehditkar davranışını durdurmaya ve nükleer silahlardan arındırmaya yönelik anlamlı bir diyaloğa girmeye çağırıyoruz”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG