Erişilebilirlik

ABD'de ÜFE'de Beklenenden Fazla Artış


ABD'de hizmet maliyetlerindeki artışın yanı sıra üretici fiyatları, Kasım ayında beklenenden fazla yükseldi. Ancak ürünlerin fabrika çıkışındaki yıllık enflasyonun son bir, bir buçuk yılın en küçük artışını kaydetmesiyle bu eğilim ılımlı seyrediyor.

Çalışma Bakanlığı'nın bugün yayımladığı rapor, temel üretici fiyatlarının yıllık bazda 2021 yılının Nisan ayından bu yana en düşük hızda arttığını da gösterdi. Diğer veriler, tüketicilerin bir yıllık enflasyon beklentisinin Aralık ayında 15 ayın en düşük seviyesine indiğini ortaya koydu.

Raporlar Merkez Bankası’nın (FED) gelecek hafta yapacağı iki günlük politika faizi toplantısından önce yayımlandı. FED'in toplantıda faiz arttırımlarının ölçüsünü azaltması bekleniyor. Gelecek hafta açıklanacak tüketici fiyatı verilerinin, ileriye dönük enflasyon öngörülerine daha fazla ışık tutması bekleniyor.

ABD'de ÜFE'de Beklenenden Fazla Artış
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00


Üretici fiyat endeksi (ÜFE) geçen ay yüzde 0,3 arttı. Yüzde 2 artış gösteren Ekim ayı ÜFE verisi de yüzde 0,3 olarak revize edildi.

ÜFE'deki yükselmeye hizmet fiyatlarındaki yüzde 0,4'lük artışın etkili olduğu sanılıyor. Ekim ayında hizmet sektöründe görülen yüzde 0,1'lik artışın geçen ay menkul kıymet komisyonculuğu, ticaret, yatırım danışmanlığı ve benzer hizmetlerin maliyetlerindeki yüzde 11,3'lük artıştan kaynaklandığı sanılıyor. Makine ve araç toptan satışı, portföy yönetimi ve uzun mesafeli motor taşıma fiyatları da arttı.

Ancak uçak bileti maliyetleri yüzde 5,7 düştü. Araba ve parça fiyatları düşerken otel konaklama maliyeti de yüzde 1,6 azaldı. Sağlık hizmetleri maliyeti ise düşük oranda arttı.

Portföy yönetimi ücretleri, uçak biletleri, sağlık ve otel konaklama, kişisel tüketim gideri fiyat endeksine (PCE) giriyor. Bu hesaplamada değişken gıda ve enerji gibi unsurlar hariç tutuluyor. FED yüzde 2 enflasyon hedefi için çekirdek PCE fiyat endeksini izliyor.

Ürün fiyatları Ekim ayındaki yüzde 0,6'lık artışın ardından yüzde 0,1 arttı. Gıda fiyatlarındaki yüzde 3,3'lük artış, enerji maliyetlerindeki yüzde 3,3'lük düşüşle dengelendi. Gıda ve enerji dışında toptan eşya fiyatları, iki aydır sabit kaldıktan sonra yüzde 0,3 arttı.

Temel ürün fiyatlarındaki bu istikrarlı artışın, temel enflasyondaki düşüş trendi üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğu belirtiliyor. Hükümetin Kasım ayı TÜFE raporunu önümüzdeki Salı günü açıklaması bekleniyor.

Kasım ayına kadar olan 12 aylık dönemde ÜFE yüzde 7,4 artış gösterdi. Bu, Mayıs 2021'den bu yana görülen en düşük artış oldu. Bunu Ekim'de yüzde 8,1'lik artış izledi.

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG