Erişilebilirlik

2023 İçin Asgari Ücret Açıklandı: 8 Bin 500 TL


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “tarafların ortak bir rakam üzerinde anlaşamadığı” dediği 2023 yılı için asgari ücret rakamını, 8 bin 500 TL olarak açıkladı.

Erdoğan, Beştepe’de yapılan basın açıklaması için kameraların karşısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol’la geçti.

Basın açıklamasına, “Masaya 9 bin lira altında rakam verilirse oturmayız” diyen TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay katılmadı.

Erdoğan, yapılan bir dizi toplantı sonunda “çalışan ve işveren taraflarının maalesef ortak bir rakam üzerinde anlaşamadığını” söyleyerek, hükümet olarak tüm tarafların tekliflerini ve gerekçelerini saygıyla karşıladıklarını kaydetti.

“Çalışan temsilcilerinin de bugün aramızda olmasını isterdim” diyen Erdoğan, geçmiş yıllarda da taraflar uzlaşamadığında hükümetin sonuçlandırdığı çok sayıda asgari ücret müzakeresi olduğunu anımsattı.

“Sırtımızda devletin küfesi var” vurgusu

Cumhurbaşkanı, “açıklanan asgari ücret rakamının Türkiye’nin genel ekonomik ve sosyal görünümüyle uyumlu olduğunu” söyleyerek, şöyle konuştu:

“2002 yılında 184 TL olan asgari ücret, bizim dönemimizde nominal olarak 30 kat, reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Geçtiğimiz yılbaşında asgari ücrete o günlerin şartlarını dikkate alarak, yüzde 50 oranında artış yaparak, net 4 bin 253 TL’ye yükseltmiştik. Asgari ücretten alınan gelir ve damga vergilerini kaldırmıştık. Yıl içinde enflasyonda yaşanan yüksek artış bizi, Temmuz ayında yeni bir düzenlemeyle asgari ücreti 5 bin 500 TL’ye çıkartmaya yöneltmiştir. Bütün bunları yaparken unutmayalım, sırtımızda devletin küfesi var. Altyapıyla, üstyapıyla, bu ülkede eğitimde, sağlıkta attığımız adımlar var. Bütün bunlarla beraber bu hesapları da ilmik ilmik dokuyarak yapıyoruz.”

“Asgari ücrette gelecek yıl bir ara düzenleme yapılabilir”

“Bu ayla birlikte enflasyon oranının hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz” diyen Erdoğan, enflasyonu yıl ortasında yüzde 30’lu, yıl sonunda ise yüzde 20’li rakamlara indirmeye kararlı olduklarını kaydetti.

Asgari ücrette gelecek yıl geçen yılki gibi bir ara düzenleme yapılabileceğini ifade eden Erdoğan, 2023 yılı asgari ücret rakamını net 8 bin 500 TL olarak açıkladı.

Bu rakamın işverene olduğu kadar hükümete de yansımasının olduğunu söyleyen Erdoğan, “Böylece asgari ücrette geçtiğimiz yılın Ocak ayına göre yüzde 94, Temmuz ayına göre yüzde 50 oranında artış sağlanmış, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 70’in üzerinde gerçekleşmiştir” dedi.

Görüşmeler Aralık ayı boyunca sürdü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’in katıldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayı boyunca üç kez toplandı. Görüşmelerde işçi tarafını TÜRK-İŞ, işveren tarafını da TİSK temsil etti.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay asgari ücret tekliflerinin 9 bin TL olduğunu açıklayarak, “Bu rakamı verirlerse imza atarız. Vermezlerse masaya oturmayız” demişti.

Son toplantıdan da uzlaşma çıkmaması üzerine dün akşam Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir saatlik bir görüşme yapmıştı.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG