Erişilebilirlik

Temsilciler Meclisi Göreve Başladı


ABD Temsilciler Meclisi
ABD Temsilciler Meclisi

ABD Kongresi'nde Temsilciler Meclisi'ni iki yıl boyunca yönetecek mevzuat paketi, bugün Genel Kurul'da oylandı. Paket 213'e karşı 220 oyla kabul edildi. 15 tur oylama sonunda seçilen Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Kevin McCarthy de parti grubunu idare konusunda ilk sınavını bu oylama ile vermiş oldu.

Temsilciler Meclisi Göreve Bugün Başlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Bir dizi kuralın hazırlanması ve onaylanması normalde oldukça rutin bir yasama işi olsa da onaylanan paket, McCarthy'nin gücünü sınırlayacak bir dizi değişiklik içeriyor.

McCarthy, Meclis Başkanı olabilmek ve kendisine şüpheyle yaklaşanları yanına çekebilmek için, talepleri yerine getirilene kadar desteği reddeden küçük bir grup sertlik yanlısı Cumhuriyetçi’ye taviz vermek zorunda kalmıştı.

Şimdi bu vaatlerin bazıları bugün oylanan paketle yazılı hale getirildi.

Bu değişiklikler arasında tek bir temsilcinin istediği zaman McCarthy'nin görevden alınmasını talep edebilmesi ve McCarthy'nin liderlik yarışında sağ kanattaki Cumhuriyetçiler’in desteğini kazanmak için kabul ettiği, harcamaların keskin bir şekilde sınırlandırılmasına yönelik değişiklikler de yer alıyor.

Bugün oylanan diğer değişiklikler arasında bir yasa tasarısının sunulması ile oylanması arasına 72 saatlik bir bekleme süresi konması, hükümet harcamalarının 2022 seviyelerinde sınırlandırılması ve Adalet Bakanlığı'nı soruşturmak üzere bir komisyon kurulması yer alıyor.

Cumhuriyetçi Temsilci Tony Gonzales, dün CBS kanalına yaptığı açıklamada, savunma harcamalarında önerilen sınırlamalar nedeniyle pakete karşı oy kullanmayı planladığını söyleyen ilk Cumhuriyetçi olmuştu.

Cumhuriyetçiler arasındaki ilk bölünmeyi gösteren açıklamada Gonzales, bunun "korkunç bir fikir" olduğunu söyledi ve "Saldırgan Rusya ve Ukrayna varken, Pasifik'te büyüyen bir Çin tehdidi varken, müttefiklerimizin gözünün içine baka baka nasıl olur da savunma bütçenizi arttırmanızı istiyorum ama Amerika bizimkini azaltacak diyebilirim?" ifadelerini kullandı.

Demokrat temsilciler de pakete karşı oy kullandı.

Cumhuriyetçiler, Kasım ayındaki ara seçimlerde beklenenden daha az sandalye kazanmalarının ardından Temsilciler Meclisi'nde 212’ye karşı 222 sandalye ile dar bir çoğunluğa sahipler.

Bu durum sertlik yanlılarının gücünü arttırdı ve Demokratlar’ın Senato'da hala kontrolu elinde tuttuğu Kongre'nin nasıl işleyeceğine dair soru işaretlerini arttırdı.

Temsilciler yeni yılda federal hükümetin 31 trilyon 400 milyar dolarlık borç limitini ele almak gibi kritik görevlerle karşı karşıya. Bunun yapılamaması ya da uzun sürecek bir açmaz küresel ekonomiyi sarsabilir.

Kongre gelecek aylarda, hükümetin sosyal güvenlik, askeri birlikler ve gıda yardımı gibi federal yardımlar da dahil birçok ödemede yıkıcı bir temerrüt yaratabilecek borçlanma sınırını geçmesini engellemek için borç limitini yükseltmeye çalışacak.

Temsilciler ayrıca 1 Ekim'de başlayacak olan bir sonraki bütçe yılı için federal kurumlara ve programlara fon sağlamak zorundalar.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat azınlık lideri New York Temsilcisi Hakeem Jeffries, "Genel endişemiz, şahit olduğumuz tarihi işlevsizliğin bir son değil sadece bir başlangıç olduğu yönünde" dedi.

Beyaz Saray ise Cumhuriyetçiler’in federal hükümetin borçlanma yetkisinin arttırılması karşılığında harcamaların kısılması çağrılarını reddetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre dünkü açıklamasında, Cumhuriyetçiler’in olası taleplerini, temerrüd risk doğuracak ve ekonomik krizi tetikleyebilecek bir "rehin alma" olarak nitelendirdi.

Başkan Joe Biden Teksas'a uçarken Air Force One uçağında gazetecilere konuşan Jean-Pierre, "Kongre'nin borç limitini koşulsuz olarak yükseltmesi gerek; bu kadar basit. Borç tavanını koz olarak kullanma girişimleri işe yaramayacak" dedi.

Beyaz Saray ayrıca, bu mali yılda yaklaşık 1 trilyon dolar olabilecek açığın kapatılmasına yardımcı olmak için madeni para basılması gibi olası bütçe hileleri yoluyla gerekli Kongre onayını atlatmak gibi bir planları olmadığını kaydetti.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG