Erişilebilirlik

NATO Savunma Bakanları Ukrayna'ya Askeri Yardımları Ele Almak İçin Ramstein’de Buluştu


NATO Savunma Bakanları ve Genelkurmay Başkanları ABD'nin Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde biraraya geldi.
NATO Savunma Bakanları ve Genelkurmay Başkanları ABD'nin Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde biraraya geldi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in davetiyle çoğu NATO üyesi 50'den fazla ülkenin savunma bakanları ve genelkurmay başkanları, bugün Almanya’daki Ramstein Hava Üssü'nde biraraya geldi.

Akşam saatlerine kadar sürmesi beklenen buluşmanın ana konusunun, Alman Leopard 2 tankları ve başka muhabere tankları da dahil olmak üzere, Ukrayna'ya askeri yardım sağlanmasının olacağı belirtilmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da yer aldığı ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin videokonferans ile katıldığı toplantının başında konuşan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, müttefiklere çağrıda bulunarak, Rusya’nın başlattığı savaşa karşı Ukrayna'nın verdiği mücadelenin daha da yoğun bir şekilde desteklenmesini istedi.

ABD Savunma Bakanlı Lloyd Austin ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleysiy Reznikov
ABD Savunma Bakanlı Lloyd Austin ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleysiy Reznikov

"Savaşta dönüm noktasındayız" diyen Austin, "Rus kuvvetleri yeniden toparlanma sürecine girdi, daha fazla asker topluyorlar ve ve yeniden silahlanmaya çalışıyorlar. Şimdi desteğimizi yavaşlatmak yerine, daha da yoğunlaştırma zamanı" diye konuştu.

Austin, "Ukrayna halkı bize bakıyor. Kremlin biz bakıyor ve tarih de bize bakıyor. Bu yüzden müttefikler Ukrayna'nın kendini savunması için ne kadar gerekiyorse destek vermeyi sürdürecekler" şeklinde konuştu.

ABD Savunma Bakanı, haftalardır tartışmalara neden olan Alman Leopard tanklarının Ukrayna’ya teslimi konusunda ise bir açıklama yapmadı. Polonya ve Finlandiya‘nın da aralarında bulunduğu bazı NATO ya da AB üyesi ülkeler, ordu envanterlerindeki Leopard tanklarını Ukrayna’ya göndermeyi teklif etmişti.

Leopard 2 tankları Almanya'da Rheinmetall fabrikasında üretildiği için, yasal olarak Alman üretimi silahların üçüncü taraflara transferinin Berlin hükümeti tarafından onaylanması gerekiyor. Ramstein buluşmasında Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius’un bu konuda bir açıklama yapıp yapmayacağı merakla bekleniyor.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bugün Ramstein'de Ukrayna'ya askeri yardım konusunun ele alındığı toplantıda.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bugün Ramstein'de Ukrayna'ya askeri yardım konusunun ele alındığı toplantıda.

Başbakan Olaf Scholz’un bu konuda ilk adımı ABD’nin atmasını istediği ve Leopard'ların iznine karşılık, Amerikan Abrams muharebe tanklarının Ukrayna’ya verilmesini şart koştuğu öğrenilmişti. Ancak motorları mazot yerine Ukrayna'da elde edilmesi zor olan kerosen karışımıyla çalıştığı için ABD'nin Abrams tanklarını tedarik etmeyi planlamadığı da haber alınmıştı.

Ramstein zirvesi başlamadan bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD yönetiminin Ukrayna'ya 2,5 milyar dolarlık ek askeri yardım yapacağını açıkladı. ABD’nin yeni yardım paketiyle birlikte 30'uncu kez Amerikan ordusunun envanterinden Ukrayna'ya silah ve ekipman sağladığını belirten Blinken, Ukrayna'ya 59 Bradley zırhlı muharebe aracı, 90 Stryker tipi zırhlı araç, Avenger hava savunma sistemleri ve cephane sağlanacağını duyurdu.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG