Erişilebilirlik

Apple ve Google’a TikTok’u Yasaklamaları Çağrısı


Amerikalı bir senatör, Çinli teknoloji firması ByteDance’in sahibi olduğu TikTok uygulamasıyla ilgili Apple ve Google şirketlerine, uygulamayı mağazalarından kaldırmaları gerektiği uyarısı yaptı. Senato İstihbarat Komisyonu’nun Demokrat Partili üyesi Michael Bennet, yazdığı bir mektupta TikTok’un Apple Store ve Google Play Store’dan kaldırılmasını istedi.

TikTok uygulamasının daha önce ABD Kongresi tarafından, devlet çalışanlarının resmi telefonlarına yüklenmesi yasaklanmıştı. Ancak Pekin’in sözkonusu uygulama üzerinden Çin’in çıkarları doğrultusunda Amerika halkına dair kişisel verileri toplayabileceği yönündeki kaygılar üzerine alınan bu tedbirin şimdi bir adım daha ileri seviyeye götürülmesi isteniyor.

Bennet, Apple CEO’su Tim Cook ve Google’ın bağlı olduğu şirket Alphabet’in CEO’su Sundar Pichai’ye gönderdiği mektubunda “Çin Komünist Partisi’nin denetimi altındaki hiçbir şirket, Amerika halkı hakkında bu kadar kapsamlı şekilde veri toplama ve nüfusun yaklaşık üçte birine ulaşabilen bir içerik düzenleme gücüne sahip olmamalıdır” ifadelerine yer verdi.

Bennet’in mektubundan önce bir başka Demokrat Senatör Dick Durbin de ABD halkını TikTok kullanmamaları konusunda uyarmış olsa da Kongre’de özellikle Cumhuriyetçi Partili üyeler TikTok’a karşı girişimlere liderlik ediyorlar.

Halihazırda Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde bu ay TikTok’u ABD’de yasaklamayı sağlayacak bir tasarının oylamaya sunulması planlanıyor. Temsilciler Meclisi’nin Dışişleri Komisyonu da tasarının varlığını doğruladı.

Bir önceki Başkan Donald Trump da 2020 yılında, TikTok’un yeni kullanıcılar tarafından indirilmesini engelleyecek biri girişimde bulunmuş ancak bu girişim mahkeme tarafından reddedilmişti.

TikTok şirketiyse, Çin hükümetinin uygulama üzerinden ABD vatandaşlarının kişisel bilgilerine ulaşmasının ya da uygulama üzerinden manüpülasyon yapmasının mümkün olmadığını söylüyor.

TikTok CEO’su Shou Zi Chew, Mart ayında Temsilciler Meclisi’nin Enerji ve Ticaret Komisyonu’nda Kongre üyelerinin karşısına çıkacak ve sorularını yanıtlayacak.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG