Erişilebilirlik

PKK Konulu Üçlü Zirvenin Gelecek Hafta Başlaması Mümkün


Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage’ın bu hafta başında Ankara’ya yaptığı ziyarette gündeme gelen, Türk, Amerikalı ve Iraklı yetkililer arasında gerçekleşecek terör konulu toplantının önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor.

Ankara’da yapılması planlanan toplantının gündemini Irak'ın kuzeyinin terörist unsurlardan arındırılması oluşturacak. Terör örgütü PKK-Kongra-gel’in Kuzey Irak’tan tasfiyesine yönelik üçlü toplantının tarihi henüz kesinleşmedi, ancak edinilen bilgiye göre toplantının 11-14 Ocak tarihleri arasında düzenlenebileceği belirtiliyor.

Türk heyetine Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Osman Korutürk, Irak heyetine ise Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamid El Bayati başkanlık edecek. Toplantıya Amerika’dan hangi yetkilinin katılacağı ise henüz belli değil.

Ankara’da yetkililer Amerika’nın Kuzey Irak’taki PKK Kongra-Gel’in varlığı ile mücadele konusunda daha aktif rol oynamasını istiyor. Bu hafta başında Ankara’da temaslarda bulunan Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage’a bu istek iletilmiş ve Armitage, Türkiye, Amerika ve Irak arasında yakın zamanda güvenlik konulu üçlü bir görüşmenin yapılacağını bildirmişti.

Toplantıda, PKK konusunun yanı sıra özellikle Irak’ta 30 Ocak’ta yapılacak seçimler öncesi seçimlerin düzgün yapılması konusunda Ankara’nın hassasiyetleri, Kerkük’ün durumu ve Türk kamyon şoförlerinin bölgedeki güvenliği konularının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Irak’ta öldürülen Türk kamyon şoförlerinin sayısı her gün artarken, bu güvenlik sıkıntısına çözüm getirmek için Ankara’da Türk yetkililer, Irak’lı ve Amerika’lı yetkilerle daha önce birçok kez biraraya geldi.

Önümüzdeki hafta düzenlenmesi beklenen üçlü toplantıyla da bu güvenlik sıkıntısına somut çözümler getirilmesi bekleniyor.

Türkiye Afganistan'daki Barış Gücü Komutasını Devralacak

Bu arada Şubat ayından itibaren Afganistan’daki çok uluslu gücün komutasını devralacak olan Türkiye’nin bölgeye göndereceği asker sayısı belli oldu. Görev süresince Afganistan’ın başkenti Kabil ve çevresinde toplam 1421 Türk Silahlı Kuvvetleri personeli görev yapacak. İlk grubun 14 Ocak’ta gideceği Afganistan’da Türk askerleri, Kabil ve çevresinde asayişin sağlanmasına yardım edecek ve bombalama, adam kaçırma, mayınlama gibi eylemlere karşı yerel güvenlik güçlerine destek verecek.

XS
SM
MD
LG