Erişilebilirlik

10 Ocak 2005: Irak Seçimleri Yine Gündemde


Washington Post, yaklaşan Irak seçimleri öncesinde, muhabirlerinden David Sanger ve Eric Schmitt’in Amerika’nın Irak’tan çekilme planlarıyla ilgili bir haberine yer veriyor. Kongrede, Beyaz Saray’da ve Savunma Bakanlığı’nda Irak’tan çekilme konusunun giderek daha sık gündeme geldiği belirtilen haberde, henüz bu konuda bir plan hazırlanmadığı da vurgulanıyor:

"Washington’da, işi bırakıp kaçmadan ama aynı zamanda fazla da uzatmadan görevi tamamlanmış saymanın yeni biçimleri konuşuluyor. Yönetime yakın bir çok kaynak 30 Ocak seçiminin istikrara mı yoksa daha fazla ayaklanmaya mı yol açacağına bağlı olarak Başkan Bush’un önemli kararlar vermek zorunda kalacağına dikkat çekiyor. Bazı yetkililer, yeni Irak hükümeti Amerikan güçlerinin kalmasını istese bile, Washington’un aşamalı bir çekilme takvimi belirleyerek, Iraklıların kendi savunma sorumluluğunu üstlenmesi konusunda baskı yapması gerektiği yönünde giderek güç kazanan bir eğilim bulunduğunu bildiriyor. "

New York Times yazarlarından Bob Herbert da, Irak’ta isyanın giderek güçlendiğini ve seçim sonucunda meşru bir yönetim oluşturma ihtimalinin azaldığını belirterek, Bush yönetimini gerçeklere direnmekle eleştiriyor. Yazar, Başkan Bush’un önleyici savaş doktrininin de başarısızlığa uğradığı görüşüne yer veriyor:

"Savaşın en sadık destekçilerinin kafalarında bile inanılmaz olan bir düşünce - yani mevcut koşullar altında ve mevcut asker sayısı göz önüne alındığında Amerikan birlikleri ve Iraklı müttefiklerinin galip gelemeyebileceği - düşüncesi giderek netleşiyor. Askeri yetkililer, Irak’taki Amerikan varlığının en azından önümüzdeki on yıla sarkacağından bahsediyor. Ancak Bush yanlıları bu savaşı, “kısa sürecek ve sonunda da Iraklıların Amerikan askerlerini çiçeklere boğacağı soylu bir macera” olarak anlattığında Amerikalıların büyük bir kısmı böyle bir sonuç çıkacağını düşünmemişti."

Boston Globe ise, bir başka sorunlu bölgeye Afganistan’a ve Afganistan’daki uyuşturucu üretimine dikkat çekiyor. Avrupa’da tüketilen eroinin yüzde 90’ının Afganistan kaynaklı olduğunu belirten gazete, uyuşturucu kaçakçılığının Hamit Karzai yönetiminin ülkedeki kurumsallaşma çabalarını engellediğini, ekonomik faaliyetlere sekte vurduğunu ve sosyal yapıyı bozduğunu vurguluyor:

"Afyon ticaretinden elde edilen büyük paralar sadece yerel toprak ağaları ile onların milislerini değil, devrik Taleban rejiminin eski üyeleriyle El Kaide teröristlerini de finanse ediyor. Kontrol dışı afyon ticaretinin siyasi hayata bu dolaylı etkisi, Afganistan’da temel haklara, kadınların eşitliğine ve istikrarlı bir demokratik yönetime dayalı bir hukuk devleti ve sivil toplum oluşturulmasına da engel oluyor. Afganların, yeniden yapılanma konusunda olduğu kadar, çiftçilerin sübvansiyonu ve uyuşturucu kaçakçılarıyla mücadelede kolluk kuvvetlerinin güçlendirilmesi konusunda da yardıma ihtiyacı var."

Los Angeles Times, Dışişleri Bakanlığı’na atanan Condoleezza Rice’ın kendi kadrosunu oluştururken, ideolojik değil pragmatist bir yaklaşım sergilediği yorumunda bulunuyor. Rice’ın bakan yardımcısı olarak belirlediği Amerikan Dış Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick’in uluslararası ilişkilerde çok yönlülüğe önem veren bir isim olduğunu belirten gazete, bu atamanın Avrupa’da da memnuniyetle karşılandığına vurgu yapıyor:

"Rice, ideologlardan çok profesyonelleri tercih ediyor. Ilımlılık ve yetenek heyecan verici özellikler olmayabilir ama bunlar tam da Bush yönetiminin ihtiyaç duyduğu erdemler. Başkan Bush’a yakın bir isim olarak Rice, Bush’un ikinci döneminde dışişleri bakanlığının artık bir paspas olmayacağını gösterebilir."

XS
SM
MD
LG