Erişilebilirlik

Abizaid Başbuğ'la Görüşüyor


Türk-Amerikan iliskileri, son 10 gündür Ankara’ya sik sik gerçeklestirilen üst düzey temaslara sahne oluyor. Ankara bu çerçevede Ocak ayinin basindan itibaren Amerika Disisleri Bakan Yardimcisi Richard Armitage ve NATO Müttefik Kuvvetler Komutani ve Amerika’nin Avrupa Kuvvetleri Komutani olan Orgeneral James Jones’u agirladi.

Ankara’ya son olarak ise dün Amerika’nin Irak ve Afganistan’daki operasyonlarindan sorumlu Merkez Kuvvetler Komutani Orgeneral John Abizaid geldi. Abizaid iki günlük temaslari çerçevesinde dün Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yigit Alpogan ve Disisleri Bakani Abdullah Gül’le görüstü. Orgeneral Abizaid bugünse Genelkurmay Ikinci Baskani Orgeneral Ilker Basbug’la görüsüyor.

30 Ocak’ta Irak’ta yapilacak seçimler öncesi gerçeklestirilen bu ziyaretlerde Ankara seçimlerle ilgili kaygilarini Amerikali yetkililere iletme sansi buluyor. Ankara’da liderler Amerikali yetkilerle yaptiklari görüsmelerde seçimlere tüm taraflarin katilmasi ve seçimlerin düzgün yapilmasi konusundaki hassasiyetlerini aktariyor.

Bu konu dün Abizaid - Abdullah Gül görüsmesinde de gündeme geldi. Abizaid, Gül’le görüsmesinin ardindan yaptigi açiklamada, Irak'ta yapilacak seçimlere Sünni Araplarin katilmasinin önemine dikkat çekti ve "seçimlerin mümkün oldugunca çok katilimla gerçeklesmesini istediklerini. Bunun teröristlere verilecek en büyük cevap oldugunu” söyledi.

Terör örgütü PKK ile mücadele de bu görüsmelerde en çok ele alinan konular arasinda yer aldi. Ankara’da bu konu dün hem Abizaid’le yapilan görüsmelerde, hem de Türk Irak’li ve Amerika’li yetkilileri biraraya getiren PKK konulu toplantida masaya yatirildi. Türkiye bu toplantida terör örgütü PKK-KONGRA-GEL tarafindan desteklendigi belirtilen iki siyasi partinin Irak’ta yapilacak seçimlere sokulmasinin kabul edilemez oldugu uyarisini yapti ve bu girisimin engellemesini istedi. Türk heyeti, adlari Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi ve Irak Yeniden Yapilanma Partisi olan bu iki siyasi partinin oy pusulasindan çikarilmasi gerektigini vurguladi.

PKK ile mücadele konusunda bir baska konu ise Türkiye’nin Amerika’dan Kuzey Irak’taki PKK varligina karsi daha aktif bir rol oynamasi istegi. Bu çerçevedeki isteklerde dün Abizaid’e aktarildi. Ancak Orgeneral Abizaid, Amerika’nin bölgedeki Irak güvenlik güçleriyle birlikte Irak’ta yapacak çok isi oldugunu ancak zaman içinde PKK ile mücadele konusunun ele alinmasi gerektigini kabul ettiklerini söyledi.

Dün Amerika Merkez Kuvvetler Komutani Orgeneral Abizaid’le yapilan görüsmelerde gündeme gelen bir baska önemli konusu ise Incirlik Askeri Üssü’nün kullanimi oldu. Abizaid, Incirlik’teki tesisleri müttefik olarak kullanmak istediklerini söylerken, Disisleri kaynaklari Amerika’dan üssün kullanimiyla ilgili yeni bir talep gelmedigini belirttiler.

Amerika Kuzey’den Kesif Harekati’nin Irak operasyonu ile birlikte sona ermesi üzerine Incirlik’teki askeri varligini geri çekmisti. Orgeneral Abizaid’in bugün Genelkurmay Ikinci Baskani Orgeneral Ilker Basbug’la yaptigi görüsmenin ardindan Ankara’dan ayrilmasi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG