Erişilebilirlik

Washington'da Sıkı Güvenlik Önlemleri Alınıyor


Başkan Bush’un 20 Ocak’ta yapılacak yemin töreni için, Washington’da görülmemiş derecede sıkı güvenlik önlemleri alınıyor.

Amerikan Kongre binası merdivenlerinde yapılacak yemin töreninin provaları sürerken, etkinliklerin bir terör saldırısına karşı korunması amacıyla yoğun güvenlik önlemleri alınıyor. Yemin ve geçit törenleri sırasında altı bin polis ve asker görev yapacak. 50 farklı kamu kuruluşunun dahil olduğu bu görülmemiş büyüklükteki güvenlik önlemlerinin koordinasyonunu İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge yürütüyor. Ridge hazırlıklara ilişkin açıklamasında şöyle dedi:

"Yerel yönetimin, eyalet hükümetleri ve federal makamların, demokratik ve anayasal geleneklerimizin simgesi olan bu şöleni engellemeye yönelik her türlü girişime ve olası terörist eylem planlarına karşı gereken bütün önlemleri aldığı konusunda kamu oyuna güvence vermek istiyoruz.”

20 Ocak günü Washington’da üniformalı polis ve askerlerin yanı sıra, çatılara keskin nişancılar yerleştirilecek, ellerinde özel cihazlar bulunan uzmanlar, kalabalığa karışarak muhtemel bir kimyasal, biyolojik veya radyolojik terör saldırısına karşı inceleme yapacak, Washington’un büyük bir bölümünde yollar trafiğe kapatılacak ve başkent üzerinde, uçuşa yasak olan alanın yarıçapı 80 kilometreye çıkarılacak.

İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, ellerindeki istihbarat bilgilerine göre, yemin törenine yönelik belirli bir terör tehdidi bulunmadığını belirtti. Ancak terör uzmanları yönetimin, Başkanların bugüne kadar yapılan yemin törenlerine kıyasla çok daha sıkı önlemler almakta haklı olduğunu vurguluyor. Washington’daki Brookings Enstitüsü ulusal güvenlik uzmanı Michael O'Hanlon, El Kaide gibi terör örgütlerinin Amerika’daki önemli siyasi olaylara büyük ilgi göstermeye devam ettiğini söylüyor:

"Maalesef bunların birçoğu intihar eylemleri yapmaya hazır. Bu nedenle El Kaide’yi caydırmaktan bahsetmenin kolay olmadığını düşünüyorum. Geniş ölçekli ve iyi koordine edilmiş saldırıları durdurabilecek durumda olduğumuza inanıyorum ama daha küçük çaplı, belki de eş zamanlı ama gevşek bir koordinasyon içindeki saldırıları durdurabileceğimizden emin değilim.”

Güvenlik yetkilileri, terör tehdidinin yanısıra yemin günü geçit töreni sırasında varlıklarını göstermeleri beklenen binlerce protestocuyla da uğraşmak zorunda kalacak. Yönetim karşıtı grupların oluşturduğu bir koalisyon, özellikle Irak’ta Amerika öncülüğünde girişilen işgali kınamayı amaçlayan protesto gösterilerine hazırlanıyor. Bu gruba bağlı barış eylemcilerinden Gail Murphy, göstericilerin birçoğunun, geçit töreninin yapılacağı Kongre Binası’ndan Beyaz Saray’a giden yolda başkan Bush geçerken arkalarını dönmeyi planladığını söylüyor ve şöyle diyor:

"20 Ocak’ta yurt içinde ve yurt dışında barış ve sosyal adaleti savunan milyonlarca insanla dayanışmamızı göstermek amacıyla biz de etkinliklere katılacağız.”

İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, yemin töreni nedeniyle şu anda ülkenin renklerle ifade edilen terör alarm sisteminde bir değişikliğe gitmenin düşünülmediğini ifade ediyor. Halen sarı renkte olan terör tehdidi düzeyi, yüksek ancak yakın olmayan bir tehdidi ifade ediyor.

XS
SM
MD
LG