Erişilebilirlik

Tarama Süreci Tarihi Ankara'yı Şaşırtmadı


Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn’ın müzakerelerin başlaması için hazırlık dönemi anlamına gelen tarama sürecinin 4 Ekim’de başlayacağını açıklaması, Ankara’da sürpriz olarak karşılanmadı. Ancak tarama sürecinin kısa olmasını isteyen Türkiye’nin, müzakerelerin 2006 yılında başlama ihtimaline tepkisi merak konusu.

17 Aralık Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlama kararının alınmasının üzerinden bir aydan fazla zaman geçerken, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn’dan dün Türkiye’nin üyeliği ile ilgili açıklamalar geldi.

Olli Rehn Türkiye ile müzakerelerin başlaması için hazırlık dönemi anlamına gelen tarama sürecinin 4 Ekim’de başlayacağını söyledi. Başkent Ankara’da, Brüksel’den gelen bu açıklamalar sürpriz olarak karşılanmadı. Ancak Ankara’da liderlerin müzakere sürecinin 2006’da başlayacağı anlamına gelen bu açıklamaya tepkileri merak konusu.

Hükümet kanadından konuyla ilgili son açıklama haftabaşında toplanan Bakanlar Kurulunun ardından Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’ten gelmişti. Çiçek, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakere sürecinin normalde 3 Ekim’de başlayacağını ancak tarama sürecinin daha erken başlamasını istediklerini söylemişti. Hükümet Sözcüsü Çiçek, ancak Türkiye’nin bu isteğine karşılık bazı Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’nin adaylığıyla ilgili olarak bazı iç problemleri olduğunu da ifade etmişti.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise, Avrupa Birliği müktesabatıyla Türk mevzuatını uyumlaştırmayı hedefleyen tarama sürecinin Ekim ayı başında başlama ihtimalinin ağırlık kazandığını belirtiliyorlar. Ancak bu sürecin 3-4 aydan fazla sürmeyeceğini bildiriyorlar.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile tarama sürecinin ne zaman başlayacağı konusu uzun süredir Ankara’da tartışılıyordu. Rehn’ın dün Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda tarama sürecinin Ekim’de başlayacağı yönünde yaptığı açıklamayla sürecin ne zaman başlayacağı konusu da kesinlik kazanmış oldu.

Bu konunun Mart ayı başında Avrupa Birliği Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu üyesi Rehn’ın Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyarette de gündeme gelmesi bekleniyor. Olli Rehn 7 Mart’ta yapılacak Türkiye-Avrupa Birliği troyka toplantısı için Ankara’ya gelecek.

Bu arada, Avrupa Birliği Komisyonu’nun ilkbahar aylarında yeni bir katılım ortaklığı belgesi yayınlaması bekleniyor. Komisyon, müzakerelerin çerçevesine ilişkin de bir belge hazırlayacak. Türkiye, söz konusu belgeye, haketmediği koşulların konulmamasını istiyor.

XS
SM
MD
LG