Erişilebilirlik

Abdullah Gül: 'Kerkük'teki Gelişmelerden Kaygılıyız'


Irak’ta bu Pazar günü yapılacak seçimler öncesi Ankara Kerkük’le ilgili kaygılarını yineliyor. Konuyla ilgili son açıklama Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’den geldi.

Bakan Gül, Kerkük’le ilgili Türkiye’nin her türlü girişimde bulunduğunu söyledi. Kerkük’ten daha önce zorla çıkartılan insanların köklerini ispatladıkları takdirde geri dönüşlerinin kabul edildiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Gül “Ancak bunun istismar edilmemesi gerekir,” dedi.

Bu hafta sonu Irak’ta seçimler yapılacakken, Ankara Kerkük konusunda endişeli. Bu Pazar günü yapılacak seçimler öncesi başkent Ankara’da hem hükümet kanadından hem de Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Kerkük’le ilgili açıklamalar geliyor.

Son açıklama ise Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’den geldi. Dışişleri Bakanı Gül, Irak seçimleri öncesi Kerkük’te yaşanan gelişmelerle ilgili sadece Türkiye’nin değil herkesin kaygılı olduğunu söyledi. Bakan Gül, bu konuda Türkiye’nin her türlü girişimde bulunduğunu da belirtti.

Bu sabah Aushwitz anma törenlerine katılmak için Polonya’ya giden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül hareketinden önce Esenboğa havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Gül, Kerkük’le ilgili olarak Saddam döneminde yerlerinden edilenlerin geri dönmesinin uluslararası anlaşmalarla zaten kabul edildiğini. Ancak geri dönenlerin köklerinin iyi araştırılması ve konunun istismar edilmemesi gerektiğini söyledi.

Bakan Gül ayrıca, Türkiye’nin Kerkük konusunda Irak’ın istikrarını istediğini ve herhangi bir iç çatışmaya gidilmesini engellemek için hassas olduğunu belirtti.

Irak’ta yapılacak seçimler öncesi Kerkük’e Kürt nüfusun kaydırıldığı yönündeki Türkiye’nin endişelerini dün Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da düzenlenen basını bilgilendirme toplantısında dile getirdi. Orgeneral Başbuğ, Kerkük’te Kürtlerin göçüyle seçim sonuçlarını tartışmalı hale getirebilecek demografik değişikliğin hem bölge hem de Türkiye için önemli bir güvenlik sorunu yaratacağını söyledi.

'Kıbrıs'ta Bütün Taraflar Evet Demeli'

Bu arada Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bugün Polonya’ya hareketinden önce gazetecilerin Kıbrıs’la ilgili sorularını da yanıtladı. Abdullah Gül, Türkiye’nin Kıbrıs konusunda tüm tarafların “evet” diyeceği kalıcı bir çözümün ortaya çıkmasını istediğini söyledi.

Gümrük Birliği ek protokolünün Şubat ayı sonuna kadar imzalanması yönünde Rum kesiminden yapılan açıklamaların hatırlatılması üzerine ise Bakan Gül, bu konunun Brüksel’de çözüldüğünü, protokolün kayıtsız-şartsız imzalanmasının talep edildiğini ancak bunun hükümet tarafından rededildiğini söyledi. Gül ayrıca, Gümrük Birliği için Ankara Anlaşması’ndan doğan ek protokolün imzalanmasının zamanını Türkiye’nin belirleyeceğini ifade etti.

XS
SM
MD
LG